
Cinnamon rolls
Heb je een skillet? Dan moet je echt een keer kaneelbroodjes of cinnamon rolls maken. Want er gaat niets boven een warm, zoet broodje met suiker en kaneel. Doorgaans gaat er een cream cheese frosting over cinnamon rolls, maar ik had echt geen zin om moeilijk te doen en de poedersuiker stond nog op het aanrecht dus ik dacht: “fake it till you make it!”
Het deeg is in feite voor een wit melkbroodje. Het rijst vrij langzaam, dus pas op bij het opwarmen van de melk. Dit moet niet meer dan lauwwarm zijn, anders dood je de gistcellen. Je kunt het gist ook apart toevoegen, maar het gaat sneller als je de cellen activeert in warme melk.
Met dit deeg maak je zo’n 8 broodjes. Laat ze na het snijden nog even rijzen in de skillet voordat ze de oven ingaan, zodat ze mooi rijzen tijdens het bakken. Ze worden dan mooi luchtig en licht.
Overigens gebruik ik bruine basterdsuiker, maar je kunt ook kristalsuiker nemen. Deze smelt iets sneller dan basterd, als je dat graag wilt kun je absoluut de suiker verwisselen. Ik houd van een beetje crunch, dus kies wat je zelf lekker vindt.

Cinnamon rolls
Equipment
- Skillet of bakplaat
- Bakpapier
- Deegroller
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 100 gram suiker
- 7 gram droge gist
- 200 ml melk
- 75 gram roomboter
Vulling
- 3 theelepels kaneel
- 170 gram donker bruine basterdsuiker
- 75 gram roomboter
Glazuur (optioneel)
- 5 eetlepels poedersuiker
- 1-2 eetlepels water of melk
Instructies
- Verwarm de melk een klein beetje en laat de boter hierin zacht worden.
- Breng de bloem, suiker en gist samen in een kom.
- Voeg de verwarmde melk toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg, in ongeveer 7-10 minuten.
- Laat het deeg rijzen tot het 2x is hoeveelheid is verdubbeld. Dit duurt tussen de 1-2 uur.
- Stook de BBQ indirect op tot 180 graden. Gebruik je liever de oven, zet deze dan ook op 180 graden.
- Strooi een klein beetje bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot 1 centimeter dik met een deegroller.
- Meng de zachte boter, basterdsuiker en kaneel samen en verspreid gelijkmatig over het hele oppervlakte van het deeg.
- Bereid de skillet voor, door de bodem met bakpapier te bedekken en de randen in te vetten.
- Rol het deeg op en verdeel in 8 stukken. Gebruik je een mes, vorm de deegrolletjes dan weer een beetje rond na.
- Bak 30 minuten op 180 graden en laat afkoelen omdat de suiker erg heet gaat worden. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
- Optioneel: meng 5 eetlepels poedersuiker met 1-2 eetlepels water tot een licht glazuur. Verdeel dit over de afgekoelde rolls.
- Eet smakelijk!