Citroen & bosbessen rolls

Citroen & Bosbessen rolls uit de skillet

Dit baksel is een kruising tussen cinnamon rolls en blueberry pie. Het zijn warme zoete broodjes die zijn gevuld met frisse lemon curd en zoete bosbessen. Om het extra makkelijk te maken, koop je de lemon curd kant-en-klaar, maar die kun je natuurlijk ook zelf maken.

Dit recept kent zijn oorsprong in de VS, na diverse keren uitproberen en aanpassen is het een makkelijk recept geworden dat prima werkt op de BBQ. Het kan ook in de oven, de bereiding is dan hetzelfde.

Zoals ik al zei kun je de lemon curd zelf maken, maar ze verkopen in de supermarkt ook kant-en-klare potjes die heel lekker zijn. Omdat ik wel van een cheat hou, koos ik voor de snelle versie.

Gebruik liever verse dan bevroren bosbessen. De smaak is vrijwel hetzelfde, maar de diepvries bessen zijn veel natter en al dat vocht wil je niet in je baksel hebben. Heb je geen keuze? Laat de bessen dan even uitlekken en voeg een extra eetlepel maizena toe om het vocht te absorberen.

Als laatste heeft een ‘roombadje’ wat toelichting nodig. Door de rolls een voetenbadje van slagroom te geven krijgen ze die heerlijke kleffe zachte bodem. Het deeg neemt de room helemaal op, dus je blijft niet zitten met een soepje. Gewoon proberen, en je zult er geen spijt van krijgen!

Citroen & bosbessen rolls

Citroen & bosbessen rolls

Esther Noorman
Deze rolls zijn een kruising tussen cinnamon rolls en blueberry pie. Het eindresultaat zijn heerlijke zoete broodjes, gevuld met lemon curd en bosbessen van de BBQ.
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 4 uur 35 min
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Equipment

  • Skillet

Ingrediënten
  

Bosbessenvulling

  • 400 gram verse bosbessen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel maizena

Deeg

  • 475 gram tarwebloem
  • 230 ml melk
  • 7 gram droge gist
  • 2 eieren
  • 120 gram boter
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 100 ml slagroom
  • 320 gram lemon curd

Instructies
 

  • Verwarm de melk en smelt hierin de boter. Het mag niet koken, dus gebruik laag vuur.
  • Voeg de gist aan dit mengsel toe en laat een minuutje staan om de gist te activeren.
  • Voeg het melkmengel, de eieren, suiker en zout samen in een mengkom en voeg de bloem toe. Mix met deeghaken gedurende 3 minuten en laat het deeg 3 minuten rusten en meng dan weer 3 minuten.
  • Laat het deeg rijzen onder een theedoek totdat het is verdubbelt, dit duurt ongeveer 2 uur.
  • Ondertussen meng je de bosbessen met de maïzena en suiker. Zet apart tot gebruik.
  • Vet de skillet in met boter of bakspray en verwarm de BBQ indirect of de oven voor op 185-190 graden.
  • Is het deeg verdubbelt? Strooi je werkblad in met bloem en stort het deeg erop. Met een deegroller rol je het deeg uit tot ongeveer 45cm breed.
  • Smeer de lemon curd uit over het deeg en verdeel de bosbessen hierover.
  • Rol het deeg over de lengte op en verdeel in 7-8 rolls. Leg de rolls met de open kant naar boven en schik ze in de skillet. Laat de rolls in de pan nog eens 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de slagroom een beetje zodat de kou er net af is en giet het in de skillet zodat de rolls in een laagje room staan. Bak de rolls goudbruin 30-35 minuten.
  • Laat afkoelen en eet smakelijk!

Notities

Je kunt een snufje kaneel toevoegen of nog een cream cheese icing maken. Dit maakt het nog wat zoeter.
Trefwoord amerikaanse blueberry pie, bosbessen, citroen, rolls
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: