Pavlova van de BBQ met gekarameliseerde appel

Hazelnoot pavlova van de BBQ

Pavlova van de BBQ; nooit geprobeerd? Ga gauw eens doen, want naast dat het super leuk is, verras je iedereen met dit dessert. Het is allemaal voor te bereiden, dus je hoeft de pavlova alleen maar op te bouwen en klaar ben je. Ideal toch?!

Het schuim, de meringue, maak je op een pizzasteen op een vrij lage temperatuur. Je kunt heel goed restwarmte gebruiken van een eerdere hot&fast methode. Dan is je BBQ nog vrij schoon en zitten er geen stevige rookgeuren in het keramiek.

Je bakt de meringue ongeveer 2 uur op 120-130 graden. Wil je inderdaad restwarmte gebruiken, dan kan hij er vanaf 150 graden in, en kun je de temperatuur laten teruglopen. 

Hazelnoot pavlova van de BBQ

Hazelnoot pavlova van de BBQ

Esther Noorman
Geen appeltaartje van de BBQ, maar een hazelnoot pavlova met gekarameliseerde appel en mascarpone crème. Alle elementen kun je helemaal voorbereiden, en zijn snel samengebracht tot deze showstopper van een dessert!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Afkoeltijd 1 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen
calorieën 431 kcal

Equipment

  • Pizzasteen
  • Mixer

Ingrediënten
  

Meringue

  • 230 gram suiker
  • 4 stuks eiwitten
  • 40 gram hele hazelnoten

Mascarpone creme

  • 500 gram mascarpone
  • 4 eetlepels poedersuiker

Gekarameliseerde appel

  • 15 gram boter
  • 2 appels
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ theelepel kaneel

Instructies
 

Meringue

  • Stook de BBQ op tot ongeveer 130 graden en leg een pizzasteen op het rooster. De pizzasteen moet minimaal 30 minuten voorverwarmen.
  • Rooster de hazelnoten op de pizzasteen en laat ze afkoelen voordat je ze fijn hakt.
  • Klop de eiwitten stijf door de suiker geleidelijk toe te voegen.
  • Spatel voorzichtig de gehakte hazelnoten door de meringue en stort alles op een bakpapiertje en vorm het naar je eigen ontwerp.
  • Breng de meringue met bakpapier over op de warme pizzasteen en bak 2 uur op maximaal 130 graden. Laat helemaal afkoelen voordat de crème erop gaat.

Gekarameliseerde appels

  • Schil de appels en snijd in blokjes van 1x1cm
  • Smelt de boter in een koekenpan en voeg de suiker, kaneel en appelstukjes toe.
  • Bak tot de karamel mooi bruin is en de appel gaar. Laat helemaal afkoelen.

Mascarpone creme

  • Meng de poedersuiker en mascarpone samen en laat in de koeling staan tot gebruik.

Samenstellen

  • roer de crème even door om het wat losser te maken en smeer de meringue voorzichtig in met een laagje creme.
  • Leg de gekarameliseerde appel erop en serveer direct.

Notities

  • Laat alle elementen helemaal afkoelen voordat je ze bij elkaar brengt. Anders smelt de mascarpone.
  • Heb je geen pizzasteen? Dan kun je de meringue ook op een bakplaat leggen die op het BBQ rooster past, of een ruwe tuintegel neerleggen.
 
Trefwoord appel, BBQ, gekarameliseerde appel, hazelnoot, herfst, mascarpone, meringue, pavlova
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp