Skillet tarte tatin van de BBQ

Skillet tarte tatin

Er gaat niets boven een klassieke tarte tatin. De combinatie van zoete karamel, frisse appel en romig bladerdeeg is écht fantastisch! Bolletje ijs erop en je hebt een winnaar van een dessert. En deze komt uit de skillet, en kan heel makkelijk op de BBQ bereidt worden.

Het kan best intimiderend lijken zon tartetetatetatetatettttete tatin. Want er komt een moment waarop je de gloeiend hete skillet, inclusief hete karamel, moet omkeren en geen idee hebt wat je gaat aantreffen. Gelukkig zijn de meeste BBQ’ers uitgerust met hittebestendige handschoenen en die komen hier goed van pas.

Ik heb in mijn leven behoorlijk wat karamel laten aanbranden. Door schade en schande heb ik een paar dingen geleerd die je een hoop ellende kunnen besparen.

Meest Gemaakte Fouten

De meeste recepten laten je eerst een karamel maken van alleen suiker, maar dan is het risico op verbranden groter. De appel moet namelijk nog best een tijdje meebakken. Dus nu doe je eerst boter in de pan, en zodra het gesmolten is doe je de suiker erbij met de vanille. Zodra dit goed gemengd (suiker is nog niet gesmolten) is doe je de halve appeltjes erbij. De appel moet ongeveer 20 minuten stoven in de suiker en zal langzaam volledig smelten en karameliseren.

Het is wel belangrijk dat de appel op kamertemperatuur is en niet koud. Door het temperatuurschil gaat de karamel stollen en duurt het lan De appel gaat ook een beetje slinken dus stouw je pan goed vol. Liever een stukje meer dan minder. Het kan ook handig zijn om naast de halve stukken, ook wat kwarten te snijden om de lege plekken op te vullen. Is de appel glazig dan kan het vuur uit. Bedek de gekarameliseerde appel met een grote plak bladerdeeg en stop zoveel mogelijk langs de rand en tussen de appelstukjes. Het hoeft helemaal niet netjes.

Bakken op de BBQ

Bak de tarte tatin op 200 graden in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Haal de skillet voorzichtig van het vuur (gebruik handschoenen!) en laat het even afkoelen tot de karamel niet meer bubbelt. Pak dan een bord dat de rand van de skillet goed afsluit, zodat er geen karamel wegloopt als je alles omdraait. Die karamel is namelijk nog gloeiend heet. Eenmaal omgedraaid kun je de tarte tatin aansnijden en met een bolletje ijs serveren. Trouwens is het dulce de leche ijs hierbij echt héél lekker!

Skillet Tarte tatin

Tarte tatin van de BBQ

Esther Noorman
Klassieke tarte tatin is heerlijk en helemaal niet moeilijk. Het is zelfs heel geschikt voor op de BBQ. Een stevige vorm, zoals en gietijzeren skillet is perfect én ziet er stoer uit om de tarte tatin in op te dienen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 5 personen
calorieën 406 kcal

Equipment

  • Skillet van gietijzer

Ingrediënten
  

  • 8 stuk appel bijv. Jonagold of Elstar
  • 150 gram suiker
  • 75 gram roomboter
  • 1 stuk vanillestokje
  • 1 rol bladerdeeg bijv. Tante Fanny

Instructies
 

  • Zorg dat je BBQ goed is opgewarmd (min. 30 minuten) en klaar is voor indirect gebruik op 200 graden.
  • Schil de appelen, snijd ze doormidden  en verwijder de klokhuizen. Maak ook een paar kwartjes zodat je makkelijk lege plekken kunt opvullen.
  • Snijd het vanillestokje doormidden en laat de boter smelten, maar niet bruin kleuren, in de pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de suiker toe en meng door de boter. De suiker hoeft niet bruin te worden of perse gesmolten te zijn voor je de appel toevoegt.
  • Voeg de appelstukken toe en roer door de suiker. Je stooft de appel ongeveer 20 minuten door regelmatig te keren totdat de appel glazig begint te worden.
  • Haal de skillet van het vuur en wacht een minuutje totdat de karamel niet meer bubbelt. Leg het bladerdeeg losjes over de pan en stop het her en der in de hoekjes en tussen de appel. Pas wel op met je handen want de karamel is heel heet.
  • Zet de skillet op het BBQ rooster en bak het geheel ongeveer 20 minuten tot het deeg goudbruin is.
  • Als het bladerdeeg mooi is gerezen haal je de skillet van de BBQ. Laat het een paar minuten staan totdat de karamel niet meer bubbelt en snijd de rand los die aan de pan zit. Je gaat de pan nu omkeren op een bord.
  • Pak een bord of schaal die goed op de pan past. Trek handschoenen aan en keer in een snelle, vloeiende beweging de skillet om met de serveerkant van het bord op de bladerdeeg kant. Pas op want de karamel is nog vloeibaar en gloeiend heet.
  • Serveer de tarte tatin met bijvoorbeeld vanille- of kaneelijs of een klodder creme fraiche. Geniet ervan!

Notities

Tip: als je een gietijzeren pan gebruikt is het fijn als deze goed is ingebakken met Crisco of bijvoorbeeld zonnebloemolie.
Serveer met kaneel- of dulce de leche ijs.
Trefwoord appel, appeltaart, BBQ, bladerdeeg, dessert, skillet, tarte tatin
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp
%d bloggers liken dit: