Aziatische Iberico spareribs

Sticky Aziatische Iberico spareribs

Spareribs van de BBQ, wie is er niet gek op. Het is alleen wel altijd een lange zit als je bijvoorbeeld de 3-2-1 methode gebruikt. Iberico ribs zijn hiervoor de oplossing. Deze snelle spareribs zijn met 1,5 a 2 uur klaar en maak je af met een heerlijke sticky Aziatische glaze.

Voor dit recept ging ik aan de slag met de Iberico ribs van The Meatlovers. Deze ribs zijn mooi gemarmerd met dat prachtige Iberico vet, wat de ribs meteen al een hoop smaak geeft. Je hoeft dus niet los te gaan met moeilijke rubs, peper, zout en knoflook volstaat want het vlees heeft van zichzelf enorm veel smaak.

Door de spareribs eerst 1,5 uur op lage temperatuur te roken krijgen ze een heerlijke rooksmaak mee. Ik gebruikte eiken rookhout chunks van Longstreet smokers. Dat is kwalitatief erg goed rookhout en de prijsverhouding is ook erg goed.  Maar je kunt ook kiezen voor kersen of appel, als je een iets fruitigere rooksmaak wilt.

De glaze maak je heel eenvoudig door alle ingredienten samen te mengen. Op het einde smeer je de glaze over de ribs en leg ze dan nog even 10 minuten terug op de BBQ. Herhaal dit nog 1 keer zodat je lekkere sticky BBQ ribs krijgt.

Om de sticky BBQ ribs helemaal af te maken, bestrooi je ze met sesamzaadjes en gefrituurde uitjes voor extra crunch en smaak. Dit is optioneel, dus niet getreurd als je dit niet in huis hebt. Een vers gesneden bosuitje is ook erg lekker!

Aziatische Iberico spareribs 2

Aziatische Iberico spareribs

Esther Noorman
Deze snelle spareribs met aziatische marinade zijn perfect voor een snelle BBQ lunch of snack. Ze zijn veel sneller klaar en hebben een heerlijke zoete saus.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, spaans
Porties 2

Equipment

  • 2 blokjes rookhout chunks Kersen, appel of eiken.

Ingrediënten
  

  • 2 racks Iberico spareribs
  • 1 eetlepel Maldon zout
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepels knoflook granulaat grof poeder
  • 4 eetlepels oestersaus
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels sesamzaadjes (zwarte en witte) (zwarte en witte)
  • 1 eetlepel gefrituurde uitjes
  • 1 eetlepel geurloze olie

Instructies
 

  • Maal het zout, de peper en knoflook in een vijzel of keukenmachine tot een zelfgemaakte SPG rub. Je kunt ook een kant-en-klare SPG rub gebruiken.
  • Verwijder indien nodig het vlies van de achterkant van de ribben. Breng een zeer dun laagje olie aan op de ribben zodat de rub beter plakt. Zonnebloem, arachide of bijvoorbeeld druivenpitolie zijn goede smaakloze soorten. Breng dan een dunne laag rub aan op de iberico ribs.
  • Breng je BBQ op maximaal 120 graden met een indirecte opstelling en leg het rookhout in het vuur. Plaats de ribben op het rooster en laat 1,5 uur roken op deze temperatuur.
  • Maak ondertussen de aziatische glaze door de sojasaus, oestersaus, sesamolie, honing te mengen en rasp of pers hier de knoflook in. Meng alles goed samen.
  • Na 1,5 uur roken smeer je de ribben in met de glaze en laat ze nog 10 minuten op de BBQ liggen. Herhaal dit na 10 minuten met de laatste glaze. Laat de ribben kort rusten en strooi de sesamzaadjes en uitjes erover en klaar ben je.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord iberico, pork, ribs, spareribs, varkensvlees
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




%d bloggers liken dit: