
Griekse gyros aan het spit
Authentieke Griekse gyros van de BBQ aan het spit. Allereerst maak je gyros traditioneel van varkensvlees en procureur is daar ideaal voor. Het heeft een mooie vet/vlees-verhouding wat zich vertaald in smaak.
Ok we hebben het juiste stuk vlees, nu gaan we marineren. Om het vlees mooi mals te krijgen, gaan we marineren met een scheutje azijn. Ik gebruik rode wijnazijn, maar wit of appelcider kan in principe ook. Laat het vlees minimaal 4 uur tot een nacht in de koelkast liggen.
Nu nog een lekkere kruidenmix. Deze mix heeft eigenlijk alle traditionele smaken. Oregano, milde paprika en kaneel zijn voor mij de belangrijkste smaakmakers. Ook al zit er niet veel kaneel in, het maakt een wereld van verschil.
Je kunt er zelf gemaakte pita of flatbread bij maken. Dat maakt het echt af! Yamas!

Griekse Gyros van het BBQ spit

Ingrediënten
- 1500 gram procureur
- 2 uien
Marinade
- 8 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels rodewijnazijn
- 2 eetlepels honing
- 1 ui in ringen gesneden
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- ½ theelepel zwarte peper
Gyros kruidenmix
- 3 eetlepels milde paprika
- 2 eetlepels uienpoeder
- 1,5 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- ½ eetlepel zeezout
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel mosterdpoeder
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel gedroogde chilivlokken
- ¼ theelepel kurkuma
- 6 bolletjes piment
Instructies
- Snijd de procureur in plakken van ongeveer een halve centimeter.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en masseer dit in de plakken vlees. Laat dit afgedekt marineren in de koelkast gedurende 4 tot 12 uur.
- Maal alle ingrediënten van de gyrosmix in de blender of vijzel voor een egale mix en masseer het vlees in met de mix. Het lijkt misschien weinig, maar het heeft veel smaak.
- Stook de BBQ indirect op naar 150 graden en plaats een lekbak onder het vlees.
- Pel de 2 grote uien en rijg de eerste aan het spit tegen de 1e klem aan. Nu volgt het vlees en sluit af met de laatste ui. Door de uien kun je straks het vlees makkelijker snijden en zit je niet tegen de spiesen aan met je mes.
- Gaar het vlees nu ongeveer een uur voordat je de eerste laag eraf kunt snijden. Een uur later kun je de 2e laag snijden en mogelijk een half uur later een 3e keer (als het niet al op is)
- Eet smakelijk!