Griekse gyros van kippendijen

Griekse gyros van kippendijen

Met deze gyros waan je jezelf op de griekse eilanden vanuit je eigen achtertuin. Gyros is perfect om aan een spit te rijgen en langzaam op de BBQ te bereiden. Het recept is simpel en duurt ook helemaal niet lang.

Gyros maak je doorgaans met procereur die je in plakken snijdt en vervolgens aan het spit rijgt. Deze versie maak je met kippendijen. A: omdat het makkelijker te verkrijgen is en B: omdat je geen hele procereur hoeft te kopen en gewoon 2 a 3 dijen per persoon kunt uittellen.

Sinds een tijdje heb ik nu een Spit on fire voor op the Basterd en ben extreem blij ermee. Maar tot nu toe had ik alleen een hele kip aan het spit gedaan, en gyros stond nog op mijn lijstje. Ik had al eerder een potje met gyroskruiden gehaald bij de delicatessewinkel in Gouda (Adriatica) maar had er nog steeds geen bestemming voor.

Een lekkere gyrosmix bestaat uit een mengsel van veel oregano, paprikapoeder, knoflook en een beetje komijn. Dit is doorgaans de basis en kun je aanvullen naar wens. Belangrijk is dat je wat zuur toevoegt, ik heb zelf gekozen voor wat wittewijnazijn en citroensap en -rasp voor wat extra frisheid.

De kippendijen heb ik zo’n 4 uur laten marineren. Dit kan ook een hele nacht, maar let op dat het zuur de kip wat kan garen. Als de kip dan wit uitslaat is dit niet erg, maar weet dat het kan gebeuren. Maar enkele uren marineren is al voldoende.

Zorg ook voor wat frisheid door wat rode ui en paprika tussen het vlees mee te rijgen, hierdoor krijg je een lekkere sappige kip. Ik maakte er flatbread, tatziki en griekse salade bij, heerlijk!

Gyros aan het spit van kippendijen

Gyros van kippendijen aan het spit

Esther Noorman
Heerlijke Griekse gyros van kippendijen aan het spit boven de BBQ.
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 13 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Equipment

  • Spit
  • Citrus zeste
  • Kernthermometer

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kippendijen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 3 eetlepels gyros kruiden
  • 2 citroenen
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika

Instructies
 

  • Maak eerst de marinade voor de kip. Doe daarvoor de olijfolie, azijn, sap en zeste van 1 citroen en de gyroskruiden bij elkaar in een kom of schaal. Voeg hier de hele kippendijen aan toe en laat afgedekt enkele uren tot een hele nacht marineren.
  • Stook de BBQ op met daarop de spit accessoire tot zo'n 150-170 graden.
  • Pel en snijd de rode ui in 2 helften en snijd de laatste citroen ook door twee. Snijd van de paprika 4 zijkanten af en laat deze heel.
  • Rijg vervolgens eerst een halve citroen aan de spies, gevolgd door een halve rode ui, begin nu met de kippendijen en vouw deze dubbel voordat je ze aan het spit rijgt. Tussendoor doe je er de paprika stukken tussen. Maak het spit af met weer een halve rde ui en citroen.
  • Heb je een mooi constant vuur? Dan mag het spit erop totdat de kip een temperatuur van 70 a 72 graden heeft bereikt.
  • Laat het vlees even 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
  • Serveer met griekse flatbread of pita, griekse salade en tatziki.
Trefwoord grieks, gyros, kip, spit
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

4 gedachten over “Gyros van kippendijen”

    1. Hi! Als je het in 1x gaar wilt hebben dan duurt het ongeveer 40 – 50 minuten. Test tussendoor even met een thermometer of de kerntemperatuur 72 graden is, dan is het gaar. Maar je kunt ook steeds het buitenste deel afsnijden zoals bij kebab. Zo haal je het gare vlees er steeds vanaf en is het malser. Veel succes!

  1. Direct of indirect.. Ik zie bij andere kiipendij aan spit recepten 180gr 2 uur.. Dat is best veel maar dan doen ze het indirect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: