Indische ayam bakar van de BBQ

Indisch Ayam bakar

Er bestaan veel varianten op ayam bakar, en dat is niet zo gek want het betekent zoveel als ‘gegrilde kip’. Voor mijn variant heb ik me laten inspireren op de Balinese keuken, die net wat frisser is en lekker met kokosmelk.

Voor dit recept voor Indische gegrilde kip van de BBQ maak je eerst een boemboe of kruidenpasta waarmee je de kip marineert. Maal alle ingredienten samen in een foodprocessor of blender en bak dit op lage temperatuur zodat je wat vocht laat verdampen zonder de boemboe bruin te bakken.

In de boemboe gaat wat sambal badjak, maar je kunt ook een lekkere hot sauce gebruiken. Ik nam de EL Rojo van BohmHotSauces uit Waddinxveen die erg veel smaak heeft!

Door de kip te vlinderen maak je een roadkill chicken, dit is voor de BBQ erg handig omdat de kip egaler gaart. Let op dat de borst en poot verschillende temperaturen aangeven; een goede thermometer is dus erg belangrijk. Door het bot en het vet in de poten, zijn deze sneller warm. Temperatuur je in de poot, dan moet de kerntemperatuur 84-86 graden zijn. De borst is gaar bij 74 graden. Dit gebeurd vrijwel tegelijkertijd, maar let dus op waar je meet. 

Indische ayam bakar van de BBQ

Indische Ayam bakar

Esther Noorman
Heerlijke Indische gegrilde roadkill chicken van de BBQ. Een heerlijke toevoeging op je zomerse rijsttafel.
Voorbereidingstijd 6 uur
rusttijd 13 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 stengels sereh
  • 1 sjalot of kleine ui
  • 2-3 cm verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel sambal badjak of hotsauce El Rojo
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • ¼ theelepel komijnpoeder (djinten)
  • ¼ theelepel witte peper
  • zout
  • 2 blaadjes kaffir lime of djeroek poeroet optioneel
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • ½ citroen

Instructies
 

  • Maak eerst de boemboe. Snijd de ui, knoflook en gember in grove stukken, verwijder het buitenste blad en de dunne steel van de sereh en hak ook in grove stukken. Voeg de specerijen en de kokosmelk met de bovenstaande aromaten toe aan een foodprocessor of blender en maal tot een pasta.
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie in een koekenpan en bak op laag vuur de boemboe tot deze wat dikker wordt en ongeveer een derde van het vocht verdampt is. Let op, laat de boemboe niet verkleuren en laat de boemboe afkoelen.
  • Snijd of knip de ruggengraat uit de kip zodat je deze kunt platdrukken voor een echt roadkill chicken.
  • Laat de kip zo'n 5 uur marineren in de boemboe in de koelkast.
  • Verhit de BBQ met 2 zones (direct en indirect) naar 170-180 graden.
  • Laat de kip naar 65 graden komen (meet met een Thermapen in de poot, niet de borst want deze is eerder gaar) en grill dan even direct boven het vuur.
  • Leg daarna weer terug op het indirecte deel en meng de ketjap met het sap van de halve citroen en lak met een kwastje de kip in met de ketjaplak.
    Gaar verder tot de poot 86 graden heeft bereikt.
  • Laat de kip 10-15 minuten onder aluminiumfolie rusten voordat je het aansnijdt.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord ayam, bakar, indisch, kip, roadkill, spatchcock
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




%d bloggers liken dit: