Indische rendang uit de Dutch oven

Voor mij is stoofvlees de ultieme comfort food, maar Rendang steekt hier met kop en schouder bovenuit! Geen rijsttafel of nasi rames is compleet zonder rendang. Door de kokos en gemalen koriander is dit gerecht lekker kruidig en warm van smaak.

Het oorspronkelijke recept heeft meer verse ingrediënten, maar sommigen zijn lastig te verkrijgen zoals verse koenjit, djahe en laos. Kun je vers krijgen ,zeker doen, maar zo niet, dan kun je ze vervangen voor gedroogde kruiden zoals in het recept hieronder. Ga bij vers uit van stukken van zo’n 3 cm en laat 1 sereh stengel weg.

De chilipeper kun je naar smaak toevoegen. Houd je van pittig, doe je een hele in de boemboe. Wil je het mild, doe dan een kwart chili of laat hem helemaal weg. Je kunt het geheel lekker uur uur of 4-5 in een Dutch oven laten sudderen en maak vooral een dubbele hoeveelheid want je kunt dit prima invriezen.

Indische Rendang uit de Dutch oven

Indische rendang uit de Dutch oven

Esther Noorman
Als je rendang niet kent, is dit er een om toe te voegen aan je bucket list. Dit traditionele recept van Indische stoofvlees is heerlijk kruidig en voldoet aan alle eisen voor goed stoofvlees.
Dit recept is heel speciaal want het is van een Indische chef, die helaas veel te vroeg is overleden. Ze schreef weinig recepten op, maar voor de kookcursus die ze vroeger nog gaf, had een wat dingen genoteerd. Gelukkig hebben we het al die tijd bewaard en staat het nog steeds regelmatig op tafel hier.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Dutch oven

Ingrediënten
  

  • 500 gram bieflappen of riblappen
  • 50 gram gemalen kokos
  • 500 ml water
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Voor de boemboe

  • 2 stengels verse sereh
  • 3 cm verse gember
  • 1 grote ui of 2 kleine
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blaadje djeroet poeroet (kan eventueel zonder)
  • 1 rode chilipeper (naar smaak toevoegen)
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel djahe
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 cm santenblok
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel ketoembar (gemalen koriander)

Instructies
 

  • Stook de BBQ indirect op tot 120 graden.
  • Maak de boemboe door deze ingredienten fijn te maken in een keukenmachine: ui, knoflook, gember, djeroet poeroet, laos, sereh, djahe, chili, koenjit.
  • Snijd het vlees in dobbelstenen.
  • Verwarm de olie in de dutch oven op middelhoog vuur en bak hierin de boemboe zo'n 5 minuten. Voeg de ketoembar, laurier, santen en bouillonblokje aan toe en bak mee.
  • Zet het vuur even hoog en voeg het vlees toe om dicht te schroeien.
  • Zet het vuur laag en voeg voldoende water toe tot het vlees onderstaat. Zet de deksel op de pan en laat ongeveer 3 uur sudderen tot zacht draadjesvlees.
  • Check tussendoor of het niet te droog wordt, dan voeg je wat water toe.
  • Als het vlees zacht is, rooster je in een aparte, droge pan de kokos bruin. Maal dit fijn in een hakmolen of keukenmachine en voeg als laatste toe aan de rendang
  • Eet smakelijk!
Trefwoord Rendang, rundvlees, stoofvlees
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: