Recept voor Indische sate ossenhaaspuntjes

Indische sate ossenhaaspuntes

Doorgaans maken we saté van kip of varkensvlees. Maar rundvlees is ook heel geschikt, en ossenhaaspuntjes zijn dan wel het summum als het om saté gaat.

Met het vlees doen we in principe heel weinig, alleen wat peper en zout en hup op de BBQ. Wat het Indisch maakt is de marinade of ketjaplak die we gebruiken om tussendoor het vlees van extra smaak te voorzien.

Je stookt de BBQ flink hoog op omdat we boven direct vuur gaan grillen en het zal ook heel snel gaan; 20 Seconden per kant ongeveer. Bij elke keer dat je de sateetjes gaat keren, smeer je ze met behulp van een kwast rondom in met de marinade.

Doordat er veel suikers in ketjap zitten, verbrand de marinade snel. Blijf er daarom bij en keer regelmatig je saté om. Hierdoor krijg je ook de mooiste, egale garing.

Heb je geen ossenhaaspuntjes of zoek je een betaalbaarder alternatief? Probeer dan eens een (kogel)biefstuk of een ander mager stuk rundvlees zoals rosbief.

Recept voor Indische sate van ossenhaaspuntjes

Indische sate van ossenhaaspuntjes

Esther Noorman
Bij saté denken we vaak aan kip of varkensvlees, maar ossenhaaspuntjes zijn ook mega lekker en waanzinnig mals. Medium tot medium rare geserveerd blijft het nog mooi rood van binnen en extra mals. Je lakt het vlees op de BBQ af met een heerlijke zoet pittige ketjap marinade.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken indonesisch
Porties 2

Equipment

  • Sateprikkers
  • Kernthermometer
  • Keukenkwast

Ingrediënten
  

  • 300 gram ossenhaaspuntjes (eventueel vervangen voor biefstuk)
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine sjalot
  • 1 rode peper
  • peper en zout

Instructies
 

  • Stook de BBQ op met directe hitte, want we gaan grillen op hoge temperatuur (200+).
  • Rijg de puntjes aan de prikkers. Reken op zo'n 100-150 gram per persoon, dus 75 gram per stokje. Bestrooi het vlees met peper en zout.
  • Maak de marinade door de ketjap en citroensap te mengen. Snijd de knoflook, peper en ui in grove stukken en voeg toe. Deze moeten alleen smaak aan de marinade geven en komen niet op het vlees zelf.
  • Ik kies ervoor het rooster licht met olie in te smeren, want de bereiding is heel snel en we willen niet dat het vlees gaat plakken en te gaar wordt.
  • Leg de saté op het rooster en schroei aan alle kanten dicht voor zo'n 20 seconden. Smeer met een kwast bij elke keer draaien het vlees in met de marinade.
  • Laat het vlees een paar minuutjes rusten en lak nog 1x af met de marinade.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord kipsate, ossenhaas, rundvlees
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: