
Kip van het BBQ spit
Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk zelf zo’n gegrilde rotisserie kip maken op je BBQ. Met de Spit on Fire op mijn Kamado BBQ, maak ik vrijwel om de week een geroosterd kippetje met mijn lievelings kipkruiden.
Mijn favoriet is zonder twijfel de Goosebumps rub van The Rub Club. Deze BBQ dry rub is perfect voor kip met kurkuma, knoflook, ui en suiker. Het resultaat is een goudgele kip met een heerlijke, beetje Indische, zoete kruidenkorst.
De meeste kippen zijn ongeveer 1 kilo en dan ligt de bereidingstijd ergens tussen de 45 en 55 minuten in mijn ervaring. Om exact te weten wanneer de kip gaar is, test ik met een kernthermometer. De borst moet 74 graden zijn en de poten zijn vrijwel tegelijkertijd 86 graden. Let dus op waar je meet, want borst en poot geven hele andere temperaturen aan.
Laat de kip altijd 10 minuten rusten voordat je gaat aansnijden en kleine tip! Ik draai tijdens het rusten graag de kip op z’n kop, zodat het sap naar beneden in de borst kan trekken voor een extra sappig kippetje!

Kip van het spit

Equipment
- Spit / Rotisserie
- Kernthermometer
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 4 eetlepels Kipkruiden
- 1 scheutje olijfolie
Instructies
- Stook de BBQ op tot 170 graden en bevestig het spit.
- Haal de kip uit de koeling en wrijf in met een klein scheutje olijfolie zodat de kipkruiden beter blijven zitten. Bestrooi nu de kip rondom en gelijkmatig met de kruiden.
- Rijg de kip aan het spit en bevestig goed met de 2 vorken. Laat nu de kip ronddraaien boven het vuur gedurende zo'n 40 minuten.
- Check nu de kerntemperatuur van de borst én de poten. De poten moeten 86 graden zijn en de borst 74 graden, dit gebeurd vrijwel tegelijkertijd. Laat nog even draaien als de gewensde temperatuur nog niet is bereik. Zo wel? Dan laat je de kip 10 minuten rusten voordat je begint met aansnijden.
- Eet smakelijk!