
Limburgs zuurvlees met varkenswangen (zoervleisj)
I know I know zuurvlees (zoervliesj) maak je met runderlappen, maar ik houd ervan als het vlees iets meer intakt blijft, dus ging aan de slag met varkenswangen. Dit recept kreeg ik lang geleden van Limburgse familie en heb het misschien al wel 100 keer gemaakt. Het is en blijft mijn go-to stoofvlees, en met deze wangen krijg je het aller-aller zachtste stoofvlees ooit!
Het vlees heeft wel vrij lang nodig om zacht te worden. Er zit veel collageen in dit werkvlees, dus het duurt even voordat het naar gelatine is omgezet. Eigenlijk alleen maar goed nieuws, want je kunt de pan ongestoord op de BBQ laten pruttelen. Af en toe even spieken of het niet ineens droogkookt, en tussendoor de appelstroop en ontbijtkoek toevoegen en dat is het wel.
Sluit jouw pan goed af, dan zul je relatief veel vocht in de pan houden. Je kunt de deksel er een beetje schuin opzetten, maar de ontbijtkoek bindt de saus dus eigenlijk is dat niet nodig.
Als het het gaan hebben over bijgerechten zijn we snel uitgepraat, want bij zuurvlees eet je friet en salade… punt!

Varkenswangen zuurvlees
Esther NoormanEquipment
- Dutch oven
Ingrediënten
- 1 Kilo varkenswangen
- 2 uien gesnipperd
- 2 eetlepels roomboter
- 300 ml natuurazijn
- 300 ml runderbouillon
- 7 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 4 eetlepels limburgse appelstroop (flinke lepels)
- 4 dikke plakken ontbijtkoek
- peper & zout
Instructies
- Stook de BBQ indirect op tot 130 graden.
- Bestrooi de wangen met peper en zout.
- Bak het vlees bruin in de boter (het hoeft niet gaar te zijn) en zet apart.
- Bak de gesnipperde ui in de overgebleven boter tot glazig en voeg de kruidnagels en laurier toe.
- Doe het vlees terug in de pan en doe de azijn erbij. Voeg nu de bouillon toe, tot het vlees onderstaat. Misschien heb je niet alles nodig.
- Zet de deksel op de pan en laat 2 uur stoven op de BBQ.
- Voeg na 2 uur 4 flinke lepels appelstroop toe en laat nogmaals 2 uur stoven. Controleer tussendoor of er niet teveel vocht is verdampt. Het is normaal dat je wat vocht verliest.
- Voeg de ontbijtkoek toe en roer het goed door. Laat nog eens een uur stoven, het vlees moet nu heel zacht zijn, maar blijft wel intakt.
- Zuurvlees eet je met patat en frisse salade.
- Eet smakelijk!