Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees met varkenswangen (zoervleisj)

I know I know zuurvlees (zoervliesj) maak je met runderlappen, maar ik houd ervan als het vlees iets meer intakt blijft, dus ging aan de slag met varkenswangen. Dit recept kreeg ik lang geleden van Limburgse familie en heb het misschien al wel 100 keer gemaakt. Het is en blijft mijn go-to stoofvlees, en met deze wangen krijg je het aller-aller zachtste stoofvlees ooit!

Het vlees heeft wel vrij lang nodig om zacht te worden. Er zit veel collageen in dit werkvlees, dus het duurt even voordat het naar gelatine is omgezet. Eigenlijk alleen maar goed nieuws, want je kunt de pan ongestoord op de BBQ laten pruttelen. Af en toe even spieken of het niet ineens droogkookt, en tussendoor de appelstroop en ontbijtkoek toevoegen en dat is het wel.

Sluit jouw pan goed af, dan zul je relatief veel vocht in de pan houden. Je kunt de deksel er een beetje schuin opzetten, maar de ontbijtkoek bindt de saus dus eigenlijk is dat niet nodig.

Als het het gaan hebben over bijgerechten zijn we snel uitgepraat, want bij zuurvlees eet je friet en salade… punt! 

Varkenswangen zuurvlees

Esther Noorman
Limburgs zuurvlees maak je traditioneel met riblappen, die je zachtstooft. Deze versie heeft varkenswangen die vele malen zachter worden dan riblappen. En wat ik zelf fijn vind is dat wangvlees niet in kleine stukjes kapot stooft, maar elk stukje mooi in tact blijft.
Het zuurvlees breng je op smaak met natuurazijn, appelstroop en ontbijtkoek.
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Equipment

  • Dutch oven

Ingrediënten
  

  • 1 Kilo varkenswangen
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 eetlepels roomboter
  • 300 ml natuurazijn
  • 300 ml runderbouillon
  • 7 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 eetlepels limburgse appelstroop (flinke lepels)
  • 4 dikke plakken ontbijtkoek
  • peper & zout

Instructies
 

  • Stook de BBQ indirect op tot 130 graden.
  • Bestrooi de wangen met peper en zout.
  • Bak het vlees bruin in de boter (het hoeft niet gaar te zijn) en zet apart.
  • Bak de gesnipperde ui in de overgebleven boter tot glazig en voeg de kruidnagels en laurier toe.
  • Doe het vlees terug in de pan en doe de azijn erbij. Voeg nu de bouillon toe, tot het vlees onderstaat. Misschien heb je niet alles nodig.
  • Zet de deksel op de pan en laat 2 uur stoven op de BBQ.
  • Voeg na 2 uur 4 flinke lepels appelstroop toe en laat nogmaals 2 uur stoven. Controleer tussendoor of er niet teveel vocht is verdampt. Het is normaal dat je wat vocht verliest.
  • Voeg de ontbijtkoek toe en roer het goed door. Laat nog eens een uur stoven, het vlees moet nu heel zacht zijn, maar blijft wel intakt.
  • Zuurvlees eet je met patat en frisse salade.
  • Eet smakelijk!

Notities

Geen varkenswangen?
Heb je geen varkenswangen, dan kun je ook runderriblappen gebruiken. Deze zullen snijd je dan in dobbelstenen voordat je ze gaat bakken. Verder hoef je niks te veranderen.
Trefwoord stoofvlees, varkenswang, zoervleisj, zuurvlees
Facebook
Pinterest
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: