
Marokkaanse gehaktballetjes met tomatensaffraansaus
Het leuke van BBQ’en vindt ik dat je gewone huis-tuin en keukenrecepten nog lekkerder op de BBQ kunt maken. Deze Marokkaanse gehaktballetjes maak ik al veel langer, maar op de BBQ worden ze nét lekkerder.
Het is een fijn eenpansgerecht dat prima in de skillet kan. Ik gebruikte hiervoor het rundergehakt van Reeuwijks Poldervlees wat bij mij in het dorp ligt, lekker lokaal dus! Het gehakt was mooi vet, en dus smaakvol!
De saus is heel eenvoudig en met wat lekkere specerijen geef je in een handomdraai een marokkaanse twits aan deze anders hele basic tomatensaus. Vooral de saffraan maakt het verschil in deze saus, die geeft de saus zoveel diepgang!
Je kunt natuurlijk ook lamsgehakt gebruiken of half-om-half als je dat lekkerder vindt. En ik serveer er graag wat simpele couscous bij, door 300 gram couscous 5 minuten te laten wellen in 300ml kippen- of tuinkruidenbouillon. Dit kun je ook lekker op smaak brengen met fijngehakte verse kruiden zoals peterselie, basilicum, koriander en/of munt.

Marokkaanse gehaktballetjes met tomaten-saffraansaus uit de skillet

Equipment
- Skillet
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 witte boterham
- 1 scheutje melk
- 15 gram platte peterselie
- 400 gram tomaten in blik
- 200 gram cherrytomaatjes
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- sufje nootmuskaat
- 1 theelepel korianderpoeder
- ⅓ theelepel komijnpoeder
- snufje saffraan
- 300 ml runderbouillon
- peper en zout
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels olijfolie
Instructies
- Stook de BBQ indirect op tot zo'n 180 graden en verwarm de skillet vast voor.
- Week de boterham in een scheutje melk (20ml ongeveer) en meng door het gehakt.
- Hak de pepeterselie fijn en doe de helft in het gehakt. De rest gebruik je op het laatst door de saus. Voeg nootmuskaat en peper en zout te en meng het gehakt goed door. Vorm nu kleine balletje.
- Snipper de ui en pers de knoflook. Doe een flinke scheut olijfolie in de skillet en bak de ui. Als deze glazig is voeg je de knoflook toe. Bak zo'n 30 seconden de koriander- en komijnpoeder mee om de smaken los te krijgen.
- Bak nu de gehaktballetjes hierin bruin. Ondertussen laat je de saffraan wellen in zo'n 50ml heet water om de kleur vrij te krijgen en snijd je de cherrytomaatjes door de helft.
- Voeg de cherrytomaatjes toe en bak aan en voeg ook de bliktomaten aan. Bak dit zo'n 3 minuten mee en voeg dan de saffraan en bouillon toe. Laat het geheel nu 30 minuten sudderen en check regelmatig of het niet te snel droogkookt. De saus moet iets indikken.
- Proef de saus en breng op smaak met peper, zout en suiker als het te zuur is voor je smaak.
- Voeg op het laatst de resterende peterselie toe en eet smakelijk!