
Oosters hoisin buikspek
Er ligt hier altijd wel een stukje buikspek in de vriezer. Het is makkelijker in kleinere hoeveelheden te krijgen, is redelijk snel klaar en het pakt Aziatische smaken heel goed op. Beetje nasi goreng erbij of een frisse noodle salade en dan heb je voor doordeweeks toch een leuk BBQ gerecht geknutseld.
Dit recept is voor 2-3 personen omdat ik een stukje buikspek gebruik van 500 gram. Overhouden is geen schande, want er zijn weinig dingen lekkerder dan dit buikspek, om een gestoomd gua boa broodje. Je weet je wel, die Bapao broodjes maar dan zonder vulling.
De marinade is bijna zwart en heerlijk ‘sticky’. Omdat ik het vlees een uur of 8 laat marineren en het niet rubberachtig wil, smeer ik het tussendoor niet in. Hierdoor houd je wel marinade over, maar dit kun je dus perfect invriezen voor een 2e keer. Wil je wel graag je vlees tussendoor insmeren met marinade, laat mij je dan niet tegenhouden.
Het gaat ongeveer een uur of 2 op de BBQ op ongeveer 130-150 graden tot je een kerntemperatuur hebt bereikt van 74 graden. Het vlees moet 10 minuutjes rusten, maar is lauw ook heel lekker. Serveer er vooral iets fris bij, want de marinade maakt het vlees heerlijk zoet.

Oosters Hoisin buikspek
Esther NoormanEquipment
- Kernthermometer
Ingrediënten
- 150 ml Hoisin
- 50 ml Ketjap manis
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels sweet chilisaus
- 1 theelepel chinese 5-spicepoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zeezout
Instructies
- Meng voor de marinade alle ingredienten samen in een schaal.
- Snijd de vetkant van het vlees kruislings in en smeer goed in met de marinade.
- Dek af met vershoudfolie en zet een paar uur in de koelkast.
- Stook de BBQ indirect op tot 150 graden. Zet een lekbakje waar het vlees boven komt te liggen of een stukje zilverfolie.
- Doe een kernthemeratuur meter in het midden van het vlees en monitor tot het vlees 74 graden heeft bereikt.
- Haal het vlees van de BBQ en laat rusten onder een los velletje zilverfolie. Je wilt het niet verder stomen.
- Snijd in mooie plakken van ½ tot een hele cm dik.
- Eet smakelijk!