Oosters buikspek van de BBQ

Oosters hoisin buikspek

Er ligt hier altijd wel een stukje buikspek in de vriezer. Het is makkelijker in kleinere hoeveelheden te krijgen, is redelijk snel klaar en het pakt Aziatische smaken heel goed op. Beetje nasi goreng erbij of een frisse noodle salade en dan heb je voor doordeweeks toch een leuk BBQ gerecht geknutseld.

Dit recept is voor 2-3 personen omdat ik een stukje buikspek gebruik van 500 gram. Overhouden is geen schande, want er zijn weinig dingen lekkerder dan dit buikspek, om een gestoomd gua boa broodje. Je weet je wel, die Bapao broodjes maar dan zonder vulling.

De marinade is bijna zwart en heerlijk ‘sticky’. Omdat ik het vlees een uur of 8 laat marineren en het niet rubberachtig wil, smeer ik het tussendoor niet in. Hierdoor houd je wel marinade over, maar dit kun je dus perfect invriezen voor een 2e keer. Wil je wel graag je vlees tussendoor insmeren met marinade, laat mij je dan niet tegenhouden.

Het gaat ongeveer een uur of 2 op de BBQ op ongeveer 130-150 graden tot je een kerntemperatuur hebt bereikt van 74 graden. Het vlees moet 10 minuutjes rusten, maar is lauw ook heel lekker. Serveer er vooral iets fris bij, want de marinade maakt het vlees heerlijk zoet.

Oosters buikspek van de BBQ

Oosters Hoisin buikspek

Esther Noorman
Buikspek gaat perfect samen met aziatische smaken en hoisin is één va mijn persoonlijke favorieten. Ik bereid dit op de BBQ, maar je kunt ook de oven gebruiken op dezelfde temperatuur.
Voorbereidingstijd 8 uur
Bereidingstijd 2 uur
Rusttijd 10 min
Totale tijd 10 uur 10 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinese

Equipment

  • Kernthermometer

Ingrediënten
  

  • 150 ml Hoisin
  • 50 ml Ketjap manis
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels sweet chilisaus
  • 1 theelepel chinese 5-spicepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zeezout

Instructies
 

  • Meng voor de marinade alle ingredienten samen in een schaal.
  • Snijd de vetkant van het vlees kruislings in en smeer goed in met de marinade.
  • Dek af met vershoudfolie en zet een paar uur in de koelkast.
  • Stook de BBQ indirect op tot 150 graden. Zet een lekbakje waar het vlees boven komt te liggen of een stukje zilverfolie.
  • Doe een kernthemeratuur meter in het midden van het vlees en monitor tot het vlees 74 graden heeft bereikt.
  • Haal het vlees van de BBQ en laat rusten onder een los velletje zilverfolie. Je wilt het niet verder stomen.
  • Snijd in mooie plakken van ½ tot een hele cm dik.
  • Eet smakelijk!

Notities

Extra veel marinade
Dit recept is in principe voldoende voor 1 kilo vlees, of 2x 500 gram. Er vanuit gaande dat je het vlees niet tussendoor insmeert.
Trefwoord Buikspek, hoisin, Oosters, varkensvlees
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: