Otak-otak - Gegrilde Indische vis in bananenblad

Otak-Otak

Dit gerecht stond al een hele tijd op mijn to-do lijstje, want het is verreweg het ALLER lekkerste visgerecht dat ik ooit op heb! Otak-Otak is een streetfood gerecht uit Indonesie en Maleisie, en bestaat uit een kruidige vismousse die in bananenblad wordt gegrild op de BBQ. Klinkt goed toch?!

Ik heb gekozen voor tilapia en garnalen, maar makreel, roodbaars, snapper, kabeljauw en zelfs kreeft en krab kun je gebruiken. Kies wat je zelf lekker vindt en wat verkrijgbaar is.

De verse kruiden zijn niet altijd even makkelijk te krijgen. Maar de meeste lastige ingrediënten zijn te vervangen voor een toegankelijker alternatief.

  • Verse koenjit > 1 theelepel gedroogd
  • Verse galangal > 3cm verse gember of 2 theelepels gedroogd
  • Kemirinoten > macadamianoten (zonder zout, of het zout terugbrengen naar 1 theelepel)

Djeroek Poeroet is niet echt vervangbaar. Wil je toch die frisse smaak, dan is wat limoenrasp een optie. Zelfs het bananenblad kun je vervangen voor bakpapier of butcher paper! Zo kun je toch de Otak-Otak maken, zonder een tripje naar de Aziatische supermarkt. Hoewel het zeker de moeite waard is!

Otak-Otak Indische viskppetjes

Otak-Otak

Esther Noorman
Heerlijk geurende vismousse verpakt in bananenblad en gegrild op de BBQ. Deze Indische en Maleisische street food pakketjes zijn waanzinnig!!!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 1 uur 6 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken indonesisch, maleisisch
Porties 15

Equipment

  • Food processor of blender
  • Cocktailprikkers

Ingrediënten
  

  • 400 gram witvis of makreel
  • 200 gram garnalen
  • 2 eieren
  • 60 ml kokosmelk
  • Bananenblad (ongeveer 15 stukken)

Boemboe

  • 1 chilipeper
  • 3 stengels Sereh (citroengras)
  • 2 sjalotten
  • 10 kemirinoten
  • 1 stuk koenjit (of 1 theelepel poeder)
  • 1 stuk Galangal (of 3 cm gember)
  • Trassi (ter grootte van een kwartje)
  • 1 theelepel Ketoembar (korianderpoeder)
  • 4 blaadjes Djeroek Poeroet (Kaffir lime leaves)
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 4 eetlepels zonnebloemolie + extra of andere plantaardige olie

Instructies
 

  • Stook de BBQ op voor direct grillen.

Boemboe maken

  • Maal de chilipeper, sereh, sjalotten, kemirinoten, galangal, trassie en koenjit tot een fijne pasta in een food processor of vijzel.
  • Verhit 4 eetlepels zonnebloemolie in een pan en bak de boemboe op laag- tot middelhoog vuur tot geurig in ongeveer 7-10 minuten. Let op dat de boemboe niet bruin bakt, dan moet het vuur lager.
  • Voeg suiker, zout en korianderpoeder toe en bak nog enkele minuten tot de suiker en het zout zijn opgenomen. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maal in de foodprocessor de vis en garnalen met 2 hele eieren, kokosmelk en fijngesneden blaadjes djeroek poeroet tot een gladde mousse en meng de afgekoelde boemboe er doorheen.
  • Maak de vellen bananenblad zacht door ze even onder kokend water te houden. Dan scheuren ze niet zo snel. Smeer de doffe kant van het blad in met zonnebloemolie en leg er 2 eetlepels vis op. Vouw het blad dicht en steek aan beide uiteinden een cocktailprikker. Het hoeft niet luchtdicht want we gaan grillen, niet stomen.
  • Grill de pakketjes ongeveer 3 minuten aan beide kanten op de BBQ.
  • Eet smakelijk!

Notities

Kun je een bepaald kruid niet vinden? Dan is het vaak goed te vervangen voor de gedroogde versie. Maar bijna elke Aziatische supermarkt heeft deze kruiden vers liggen en zijn goed in te vriezen.
Trefwoord garnalen, indisch, vis
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: