
Piri piri roadkill chicken
Portugese piri piri kip stond al heel lang op mijn to do lijstje. Na zo’n 20 versies is dit dan eindelijk het recept dat ik met jullie wil delen. De piri piri marinade heeft verschillende lagen waardoor hij heel mooi diep van smaak is, maar niet enorm pittig.
Ik gebruikte een puntpaprika, een gewone rode paprika kan natuurlijk ook, maar is wat natter. Je kunt ook meer pitigheid toevoegen door 2 of zelfs 3 chilipepers toe te voegen. De pittigheid van de marinade is opgebouwd door een gedroogde peper, cayenne en verse rode peper.
Daarnaast klinkt de azijn misschien wat vreemd, maar geloof me, dit is onmisbaar in dit recept. Het geeft de kip een heerlijke frisse smaak die je nergens anders mee krijgt, echt waar vertrouw me hierop.
Traditioneel eet je patat en een simpele tomatensalade hierbij. Ik sneed 4 tomaten in grote stukken, sneed een halve witte ui in dunne ringen en voegde daar verse peterselie, witte pepper, zout, olijfolie en wittewijn azijn aan toe. Hiermee waan je je weer even heerlijk aan de Portugese kust!

Piri Piri roadkill chicken

Equipment
- Kernthermometer
Ingrediënten
- 1 hele kip van goede kwaliteit
- 1 rode puntpaprika
- 1 chilipeper
- 4 knoflooktenen
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel zoete of milde paprikapoeder
- 1 eetlepel cayennepeper
- 1 theelepel uienpoeder
- ¼ theelepel komijnpoeder
- 1½ theelepel zeezout (ik gebruik Maldon)
- ½ theelepel oregano of 4 takjes verse
- ¼ theelepel witte peper
- 1 gedroogde chilipeper optioneel
- 2 eetlepels witte wijnazijn
Instructies
- Verwijder de rug van de kip met een mes of keukenschaar en druk deze plat zodat je een platte kip hebt.
- Stook de BBQ op met 2 zones op (direct en indirect) tot zo'n 160-170 graden.
- Bestrooi de kip met enkel wat zeezout en leg deze met de huidkant naar boven op het indirecte deel van het rooster zodra de BBQ op temperatuur is.
- Maak intussen de marinade door alle overige ingredienten in een staafmixer te doen en tot een papje te malen.
- Check de temperatuur in de borst met een kernthermometer en als deze op 60 graden zit smeer je de kip door middel van een kwast in met de marinade.
- Gaar de kip nu door tot de borst 74 graden is. De poten zijn dan zo'n 86 graden. Laat het vlees nu onder aluminiumfolie een kwartiertje rusten.
- In deze tijd maak ik een lekkere tomatensalade met wat witte ui en bak ik patatjes erbij.
- Eet smakelijk!