Porchetta met crackling

Porchetta is een fantastisch stuk vlees wat heel leuk is om te maken. Oorspronkelijk zou porchetta gaan om een heel varken, maar aangezien de gelegenheden schaars zijn waarop je een heel varken roostert, is deze versie van varkensbuik een goed alternatief. Ik gebruikte hier een stuk van ruim een kilo, waar je 4 mooie dikke plakken van snijdt. Belangrijk is wel dat de zwoerd er nog aanzit, want dit gaat je porchetta maken of breken.

Als we het hebben over varkensbuik of pork belly dan is “crackling” wel de heilige graal. Er zijn talloze manieren om de zwoerd knapperig te krijgen, maar deze manier, die Noskos op zijn site beschrijft is simpel en effectief. Door de zwoerd uit te drogen met zout en maizena, wordt het op de BBQ mooi knapperig op hoge temperatuur. Daarom schroef je voor het laatste stuk, de temperatuur nog even op.

Als de porchetta van de BBQ komt, moet je deze 10-15 minuten laten liggen om te rusten. Deze minuutjes zijn heel belangrijk om de zwoerd te laten uitharden en knapperig te laten worden. Het wachten zal je zeker beloond worden, want als je hier het (brood)mes inzet, krijg je die prachtige ‘crackling sound’!

Porchetta van de BBQ

Porchetta met crackling

Esther Noorman
Crackling is het zwoerd dat knapperige is geworden tijdens het bakken, en één van de allerlekkerste dingen ooit! Met deze tips gaat het je zeker lukken!
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 4 uur
Rusttijd 15 minuten
Totale tijd 1 dag 4 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Italiaans
Porties 4 Personen

Equipment

  • kerntermometer

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilokilo varkensbuik met zwoerd
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepelseetlepels zout
  • 6 plakkenplakken parmaham
  • 75 gram parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel oregano

Instructies
 

  • Begin een dag van te voren en prik gaatjes in het zwoerd, prik hierbij niet in het vlees. Wrijf de zwoerd in met maizena en grof zout en laat een nachtje in de koelkast drogen.
  • Was de volgende dag de maizena en zout eraf en dep goed droog.
  • Stook de BBQ indirect op tot 130-140 graden. Leg een legbak onder waar het vlees komt te liggen.
  • Snijd de vleeskant kruislings in en wrijf in met peper, zout en oregano.
  • Leg de parmaham op de vleeskant en verdeel dit over het hele stuk en rasp de kaas over de ham.
  • Je gaat nu met vlees oprollen. Let hierbij op dat de zwoerd niet ingerold wordt, want dat wordt taai. Snijd het deel van de zwoerd weg, dat eenmaal opgerold, in de porchetta zou worden opgerold. Rol op en zet de porchetta goed vast met keukentouw zodat je een strakke rollade hebt.
  • Leg de porchetta op de BBQ tot een kerntemperatuur van 70 graden is bereikt.
  • Het zwoerd is nu nog vrij zacht, daarom zet je de schuiven van de BBQ open om richting de 240-250 graden te gaan. De porchetta blijft nog zo'n 30 minuten op de BBQ liggen. De kerntemperatuur is nu rond de 74 graden.
  • Haal de porchetta van de BBQ en laat 10-15 minuten rusten. Je zult merken dat de zwoerd nu echt een crackling begint te worden en gaat uitharden. Wacht niet te lang, en dek het vlees niet af, dan wordt de crackling weer zacht.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord crackling, porchetta, varkensbuik, zwoerd
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: