
Simpele pulled pork mét coleslaw
Pulled pork is mega lekker en moet je zeker een keer geprobeerd hebben. Maar de verscheidenheid aan recepten op het internet kunnen voor behoorlijk veel verwarring zorgen. Dit recept is heel basic en simpel. Kortom, een goed startpunt voor de pulled pork rookie.
Rubs, injectievloeistof, butcher paper, glaze, sprays, sauzen…… noem het maar op en je vindt het terug in allerlei recepten. Maar heel eerlijk, een kwalitatief goed stuk vlees dat goed gemarmerd is, geeft je nog de meeste zekerheid over het eindresultaat.
In de basis heb je een lekkere rub nodig en BBQ saus, that’s it. Al het andere is optioneel, maar kan zeker bijdragen aan een beter resultaat. Probeer dit vooral een keer en kijk hoe het bevalt. Injecteren doe ik eigenlijk nooit meer want tenzij je een wedstrijd jurylid bent, ga je dit detail echt niet opmerken.
Wil je de bark mooi in tact houden? Dan kun je het beste butcher paper gebruiken in plaats van aluminiumfolie. Zorg er dan wel voor het het papier goed afsluit en er geen vocht ontsnapt, anders kookt je vlees droog en wordt het lang niet zo zacht.
Maar het af met een lekker gegrild broodje en een frisse coleslaw en geniet ervan!

Simpele pulled pork met coleslaw

Equipment
- Kernthermometer
- Aluminiumfolie of butcher paper
Ingrediënten
- 1 procureur a 2,2 kilo
- 8 eetlepels BBQ Dry rub
- 8 eetlepels BBQ saus
- 200 ml appelsap
- 3 chunks rookhout (appel of kersen)
- 300 gram witte kool
- 300 gram rode kool
- 150 gram wortel julienne
- 8 eetlepels mayonnaise
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel grove mosterd
- 8-10 witte broodjes
Instructies
- Haal de avond ervoor de procureur uit het plastic, dep droog en strooi een egale laag BBQ dry rub over het hele stuk. Dit kan ook op de dag zelf, de rub moet minimaal een uur kunnen intrekken.
- Wikkel in plasticfolie en leg in de koelkast tot de volgende dag.
- Stook de BBQ indirect op tot 105 graden, leg 3 chucks rookhout bij de het vuur en zet een lekbak onder de plek waar het vlees komt te liggen.
- Leg het vlees op de BBQ en steek de kernthermometer in het dikste deel van het vlees.
- Zodra de kerntemperatuur 75 graden is, pak je het in met aluminiumfolie of butcher paper. Giet de appelsap erbij en pak goed dicht zodat er geen vocht ontsnapt.
- Als de kerntemperatuur 92 is kun je met een sateprikker voelen of het vlees zacht genoeg is. Je moet weinig weerstand voelen (zoals pindakaas) en test op 2 a 3 plekken om zeker te weten dat het overal zacht is. Dit kan tot 96 graden duren.
- Laat het vlees nu een uur rusten op kamertemperatuur onder een handdoek of in een koelbox.
- Pull het vlees nu met behulp van 2 vorken of met je handen uit elkaar en voeg de BBQ saus toe. Voeg eventueel een extra scheutje appelsap toe.
- Maak de coleslaw door mayonnaise, mosterd en honing met peper en zout op smaak te brengen. Voeg hier de witte, rode kool en wortel aan toe en meng goed door elkaar.
- Grill de witte broodjes kort en leg een gulle hoeveelheid pulled pork op je broodje met een flinke eetlepel coleslaw.
- Eet smakelijk!