Saté Ajam

Als er een gerecht is dat bij elke BBQ op tafel staat, is het wel kipsate oftewel sate ajam.  Niet alleen omdat het snel klaar is, maar ook omdat kinderen ze vaak erg lekker vinden. 

Daarom heb ik dit recept een  beetje aangepast op kinderen, maar wel zo dat volwassenen ze ook lekker vinden. Door zout weg te laten, en te vervangen voor specerijen, heb je toch een heel smaakvol sateetje.

Het mooiste is een langzame, indirecte garing op ongeveer 150 graden gedurende 35-45 minuten. Dit lijkt enorm lang, maar hierdoor gaart je kip langzaam en blijft het lekker mals. Je kunt de sate nog even afgrillen voor een mooi kleurtje.

Saté ajam

Esther Noorman
Geen barbequer kan zonder een goed recept voor kipsaté. Dit is mijn favoriete recept omdat het perfect is voor kinderen. De sateetjes zijn lekker zoet, weinig zout en licht kruidig. Door ze iets langer op lagere temperatuur te BBQ'en krijg je lekkere zachte spiesjes.
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken indonesisch

Equipment

  • Sateprikkers

Ingrediënten
  

  • 500 gram kippendijen
  • 4 eetlepels Ketjap manis
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels honing
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel komijnpoeder
  • sateprikkers

Instructies
 

  • Snijd de kippendijen in kleine dobbelstenen van zo'n 1,5cm x 1,5 cm.
  • Meng voor de marinade de ketjap, olie, honing en alle specerijen samen.
  • Laat de kip minimaal een uur marineren, maar het liefst een hele nacht.
  • Week houten satéprikkers minimaal 30 minuten in water. Gebruik je metalen prikkers? Dan kun je deze stap uiteraard overslaan.
  • Stook de BBQ op met een indirecte en directe zone. Zo'n 150 graden is ideaal voor het indirecte deel.
  • Rijg de kip op de prikkers en leg ze op het indirecte deel van de BBQ, voor ongeveer 45 minuten. Hierdoor verbranden de suikers in de ketjap en honing niet en garen ze mooi langzaam.
  • Bij 74 graden is de kip gaar en kun je de kip nog kort afgrillen boven het directe stuk. Dit hoeft maar heel kort voor een kleurtje.
  • Eet smakelijk!

Notities

Deze kip sate is voor zowel volwassenen als kinderen erg lekker. Door het weglaten van zout en toevoegen van specerijen zijn ze lekker op smaak. 
Trefwoord ajam, kip, kipsate, sate
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: