Recept Sate lemak - Indische sate van buikspek

Saté lemak van buikspek

Je kunt veel verschillende soorten saté maken, maar niet elk stuk vlees of vis is geschikt. Vaak zijn vleessoorten met wat vet eraan juist erg lekker, of in ieder geval smaakvoller en malser. Neem dus geen kipfilet, maar kippendij. Hetzelfde geldt voor varkensvlees, varkenshaas is lekker, maar buikspek is lekkerder 😉

En met buikspek krijg je heerlijke saté lemak. Ik houd het vlees het liefst in iets grotere blokjes zodat je lekker veel bite hebt. Je krijgt nog steeds wel een elegant stokje sate , maar met buikspek wil je alle lagen van het vlees in één hap binnenkrijgen.

Heb je geen buikspek in je vriezer liggen? Geen paniek, een speklap in in feite ook buikspek. Alleen is het in dunne plakken gesneden. Vraag je slager een iets dikkere speklap te snijden. 

En als je het vlees uit de supermarkt haalt, maak dan wat kleinere reepjes of snijdt de speklap halverwege in 2 stukken en rijg een half lapje aan de satéprikker. Dit ziet er ook heel leuk uit. De bereidingstijd is dan wel wat anders. Sla het indirecte deel over, en leg de saté lemak een beetje van het vuur af zodat de ketjap niet verbrand. Blijf erbij, want het gaat snel.

Het liefst eet ik saté met nasi goreng en zoetzure komkommer (atjar ketimoen). En terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat ik hier een recept van moet maken. Dus stay tuned 😉

Recept Sate lemak - Indische sate van buikspek

Sate Lemak van buikspek

Esther Noorman
Er zijn duizenden soorten sate op de wereld. De welbekende sate ajam (kip), kambing (geit) maar ook sate lemak van varkensbuikspek. Overigens is dit geen sate babi, want dat wordt weer van bijvoorbeeld hamlappen gemaakt.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken indonesisch
Porties 4 personen

Equipment

 • Sateprikkers
 • Stukje zilverfolie

Ingrediënten
  

 • 400 gram buikspek zonder zwoerd
 • 1 eetlepels satekruiden bijvoorbeeld Golden sate of Only goodness
 • 2 eetlepels katjap manis

Instructies
 

 • Snijd het buikspek in grote en gelijkmatige dobbelstenen (ongeveer 2x2 cm) en meng door de ketjap en satékruiden. Laat het buikspek afgedekt minimaal een uur marineren, maar een hele macht mag ook.
 • Gebruik je houten satéprikkers, week ze dan minimaal een uur in water.
 • Stook de BBQ op met 2 zones zodat je direct en indirect kunt koken. Ga hierbij voor zo'n 150 graden.
 • Rijg de dobbelsteken buikspek aan de satéprikkers, ongeveer 2 per persoon is voldoende.
 • Leg de saté eerst op het indirecte deel van de BBQ tot het zo'n 69 graden is vanbinnen. Dit duurt ongeveer en half uurtje.
 • Vouw ondertussen een strook zilverfolie tot een formaat dat je het onder de houten stokjes kunt leggen zodat ze niet verbranden.
 • Is het vlees de juiste temperatuur? Zet dan even alle schuiven open en grill de sate af boven direct vuur. Op het einde moet de kerntemperatuur 74-75 graden zijn. Blijf er wel bij, door de ketjap kan de marinade snel verbranden.
 • Serveer lekker met nasi goreng of een noodles/bami. Eet smakelijk!

Notities

Ik gebruikte voor dit recept de satekruiden van Onlygoodness. De Golden sate kruidenmix van Golden BBQ is ook enorm lekker. Let even op de verhouding kruiden versus ketjap die op de verpakking staat.
Trefwoord Buikspek, indisch, lemak, sate
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
%d