Tonijnsteak van de BBQ met sesamkorst en srirachamayo

Tonijnsteak met sesamkorst, srirachamayo en teriyakisaus

Een hele mond vol, maar het is makkelijker dan het lijkt. Ik ben op een missie om wat vaker vis te eten van de BBQ, dus deze tonijnsteaks moesten eraan geloven. Korst dichtgeschroeit met een lekker sesamkorstje en lekkere sausjes erbij.

Nee het is geen cocktailsaus, het is srirachamayo! Heel simpel te maken en het geeft je gerecht direct wat pit en umami. Voor de teriyakisaus gebruikte ik een ordinair poje kant-en-klare saus, want life’s to short voor moeilijk doen. Maar je kunt absoluut je eigen teriyakisaus maken.

Als je geen witte én zwarte sesamzaadjes kunt vinden, gebruik je gewoon 2 eetlepels van dezelfde. Je kunt ook wat gesnipperde zeewiervellen toevoegen als je dat lekker vindt.

Let wel op dat je de tonijn héél kort op de grill legt. Het gaat niet om de gaarheid, maar om het dichtschroeien van de boven- en onderkant. Het midden van de tonijnsteak moet mooi roze blijven. het lijkt meer op tataki dan op een biefstukje.

Let bij het kopen van de tonijn op of je duurzame tonijn pakt. Een albacore tonijn is hier ook prima, aangezien we er geen sashimi van gaan maken.

Tonijnsteak van de BBQ met sesamkorst en srirachamayo

Tonijnsteak met sesamkorst, srirachamayo en teriyaki

Esther Noorman
Deze tonijnsteak is bijna tataki-stijl, dus rood van binnen en slechts dichtgeschroeid. De srirachamayo en teriyakisaus geven lekker veel smaak en pit aan dit gerecht.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 tonijnsteaks (liefst durzaam gevanen)
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel witte sesamzaadjes
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepels sriracha
  • ½ theelepel kristalsuiker
  • 1 eetlepels teriyakisaus

Instructies
 

  • Stook de BBQ op voor direct grillen.
  • Maak eerst de srirachamayo door de mayonaise, suiker en sriracha te mengen. Doe dit vooraf zodat de suiker kan oplossen.
  • Meng de witte en zwarte sesamzaadjes en smeer de 2 tonijnsteaks in met elk de helft van de sesamolie en druk de tonijn in de zaadjes zodat alle kanten zijn bedekt met een sesamkorst.
  • Grill de steaks 1,5-2 minuten aan beide kanten, afhankelijk van de dikte. Je schroeit enkel de steak dicht, en de zijkant grill je niet.
  • Verwarm heel kort de teriyakisaus in een pannetje of de magnetron tot lauwwarm.
  • Haal de steaks van de grill en snijd in dunne plankjes. Doe wat van de sriracha- en teriyakisaus over de tonijn en serveer direct.
  • Eet smakelijk!

Notities

Kun je geen witte én zwarte sesamzaadjes vinden? Maakt niks uit, je kunt prima 1 soort gebruiken.
Trefwoord sriracha, steak, Teriyaki, tonijn
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: