
Vietnamese BBQ beef salade
Vaak is BBQ zwaar en heftig qua smaak, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Je kunt ook een frisse salade maken met een heerlijke Vietnamese twits.
Ik had een heel mooi mager stukje entrecote van de Meat Boutique van het Simmentaler rund, en dat leende zich perfect voor deze hot & fast bereiding.
De marinade heeft mooie zachte, zoete smaken van de oestersaus en sesamolie, wat zo ongeveer mijn favoriete ingrediënten zijn. Kort gemarineerd en gegrild op de BBQ.
De frisheid kom van de lichte salade. Die heeft in de basis rijstnoodles die je weekt in kokend water. Ik gebruikte rice sticks die normaal in Pad Thai worden gebruikt. Spoel deze af met koud water, anders gaan ze enorm plakken.
De dressing is het lekkerst als je hem ver van te voren maakt en helemaal laat afkoelen, je kunt het wekenlang in de koelkast bewaren, dus een dag ervoor maken is geen probleem.
Varieer vooral met de saladetoppings. Paksoi is lekker, paprika, tomaatjes, eigenlijk alles wat rauw te eten is. Essentieel zijn de verse kruiden, die mogen niet ontbreken voor een frisse touch.

Vietnamese BBQ Beefsalade
Esther NoormanIngrediënten
- 200 gram entrecote
- ¼ komkommer
- 50 gram geraspte wortel
- 2 lenteui
- 25 gram tauge
- handje verse koriander
- handje verse munt
- 2 eetlepels pinda's ongezout
- 200 gram rijstnoodles
Marinade
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 teen knoflook
Dressing (Nuoc cham)
- 5 eetlepels kristalsuiker
- 3 eetlepels water
- 3 eetlepels vissaus
- 1 limoen
- 1 chilipeper optioneel
Instructies
Dressing (Nuoc Cham)
- Verwarm de suiker, het water en de vissaus in een steelpan tot de suiker is gesmolten.
- Je kunt nu naar smaak grof gehakte chilipeper toevoegen.
- Pers de limoen uit en voeg al het sap toe aan de dressing. Laat dit helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.
Marinade
- Meng de oestersaus, sesamolie en sojasaus en rasp 1 knoflookteen. Meng dit door elkaar.
- Laat de entrecote 30 minuten marineren.
Salade
- Bereid de rijstnoodles volgens de instructies op de verpakking en spoel af met koud water.
- Stook de BBQ op met een directe zone om te grillen.
- Grill de entrecote 1,5 - 2 minuten aan beide kanten voor medium rare. Laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Als je de overgebleven marinade wilt serveren op de salade, moet je deze even verwarmen in een pannetje.
- Rooster de pinda's kort tot ze lekker beginnen te ruiken en hak ze fijn.
- Breng de rijstnoodles op smaak met de Nuoc Cham dressing
- Pluk de bruine uiteinden van de tauge en leg op de salade. Leg nu de komkommer, wortel, lenteui en koriander en munt op de salade.
- Snijd de entrecote in dunne plakjes en leg ook op de salade. Garneer met de overgebleven marinade en gehakte pinda's.
- Eet smakelijk!