Yakitori BBQ kip van het spit recept

Yakitori kip van het spit

Wie is er  nu niet gek op die kleine yakitori spiesjes. Jammer alleen dat ze zo klein zijn! Met dit recept maak je gewoon een HELE yakitori kip. De marinade is heerlijk zoet en aan het spit rooster je de kip tot perfectie. Geen spit? Geen probleem, je kunt dit recept ook prima als roadkill/spatchcock maken.

Allereerst gebruik je voor dit recept shichimi togarashi, een Japanse 7-kruidenpoeder. Het is een heel standaard potje dat bij elke toko te koop is. Maar vervang het niet voor Chinese 5-spice, dat is een hele andere smaak. Laat het gewoon weg en voeg een halve theelepel gedroogde chilivlokken toe. Dan heb je toch wat diepte in de smaak.

Het spit dat ik gebruik is de Spit on Fire. Ik heb hem nu bijna een jaar en kan bijna niet meer zonder. Ik gebruik hem zowat om de week om de lekkerste kippetjes mee te maken, maar ook bijvoorbeeld gyros. Het is een investering, maar zeker geen waar je spijt van gaat krijgen.

Dan nog even over de garing. Ik gebruik deze fijne thermometer die een snelle lezing geeft. De poten geven door het bot namelijk een andere themeratuur aan. Wees je hier dus van bewust. De poten zijn bij 82 graden goed en de borst bij 74. Bij het rusten komt er nog een klein graadje bij misschien, en dan heb je perfect gare kip!

Yakitori BBQ kip van het spit recept

Yakitori kip van het BBQ spit

Esther Noorman
Ken je die kleine yakitori spiesjes met zoete malse kip? Deze kip van het spit heeft daar veel van weg en moet je absoluut proberen als je gek bent op yakitori. Gebruik voor extra smaak shichimi togarashi kruiden, je kunt dit eventueel ook weglaten, maar vervang het niet voor chinese 5 spice, dat is echt iets heel anders. Je koopt het bij elke toko in het Japanse schap.
Bereidingstijd 45 min

Equipment

  • 1 elektrisch BBQ spit
  • 1 Thermometer

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel mirin
  • 2 cm geraspte gember
  • 2 tenen geraspte knoflook
  • 2 theelepels shichimi togarashi (Japanse 7-kruiden)

Instructies
 

  • Meng voor de marinade alle ingrediënten en smeer hier de kip volledig mee in en laat afgedekt in de koelkast een uurtje marineren. Langer mag natuurlijk ook.
  • Stook je BBQ op naar 150-160 graden en plaats het spit.
  • Spies de kip op het spit en laat rustig draaien. Smeer elke 10-15 minuten de kip even in met de overgebleven marinade.
  • De kip is klaar als de poten een temperatuur hebben bereikt van zo'n 82 graden. De borst is dan zo'n 74 als het goed is.
  • Laat de kip 20 minuten rusten voordat je begint met aansnijden. Ik leg de kip altijd met de borst naar beneden (andersom dan normaal dus) zodat het vocht naar de altijd iets drogere borst sijpelt.
  • Eet smakelijk!
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




%d bloggers liken dit: