Geroosterde knoflookboter

Geroosterde knoflookboter

Niet elke steak heeft grote smaken nodig van bijvoorbeeld een dry rub. Soms is peper en zout gewoon voldoende, maar wil je er iets lekkers ernaast hebben. Een lekkere boter is dan een goede middelweg, en wist je dat je boter heel makkelijk zelf kunt draaien?

Voor dit recept neem je één liter vloeibare slagroom, dit klop je met een mixer tot zo’n 400 gram boter. JA, het is echt zo makkelijk! Als je room opklopt, krijg je slagroom, klop je te ver, krijg je boter. Je zet de mixer aan op vol vermogen en na ongeveer 10 minuten verandert het geluid naar gebonk en begint de boter te vormen.

Leg nu snel een theedoek over de kom, want als de boter is gevormd, blijft het water over en dat gaat enorm klotsen. Hoor je flink gebonk in de kom, dan is de boter klaar. Knijp het overtollige water uit de boter en je bent klaar!

Je kunt de boter op smaak brengen zoals je wilt, ik koos voor geroosterde knoflook die 45 minuten op 150 graden heeft geroosterd. De tenen haal je uit de bol en hak je fijn. Dit voeg je samen met wat zeezout toe aan de boter. Laat de smaken minimaal een paar uur trekken in de koelkast. Je kunt de boter een paar maanden in de vriezer bewaren.

Geroosterde knoflookboter

Geroosterde knoflookboter

Esther Noorman
Zelf boter maken is onwijs makkelijk, en met geroosterde knoflook een lekkere smaakmaker voor jouw steak!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 min
Gang Bijgerecht
Keuken Frans, Hollands

Equipment

  • Stand- of handmixer

Ingrediënten
  

  • 1 liter slagroom
  • 2 hele bollen knoflook
  • 1 eetlepel grof zeezout (Maldon)
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Snijd de bovenkant van de knoflookbol af, zodat de tenen zichtbaar worden. Leg in aluminiumfolie en doe er een klein scheutje olijfolie over. Pak in en rooster 45 minuten op 150 graden.
  • Klop 1 liter slagroom op hoge snelheid tot het gaat schiften. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Dek de kom af met een theedoek, want zodra de boter is gevormd gaat het achtergebleven water klotsen. Je hoort vanzelf wanneer het boter is doordat het geluid begint te bonken in de kom.
  • Haal de boter uit de garde en knijp overtollig water eruit. Doe de boter in een kom.
  • Haal de geroosterde knoflooktenen uit de bol en hak fijn.
  • Meng de boter met de knoflook en het zeezout en rol op en 2 lagen plasticfolie.
  • Je kunt de boter enkele maanden in de vriezer bewaren.
  • Eet smakelijk!

Notities

Van 1 liter slagroom houd je ongeveer 400 gram boter over.
Trefwoord Boter, knoflook
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




%d bloggers liken dit: