Griekse pita

Griekse pita broodjes

Als je van plan bent om gyros te maken moet je zeker eens zelf de pita broodjes maken. Deze pita’s zijn een platte versie van de ronde Egyptische broodjes die je kent van de supermarkt. Hier kun je perfect je gyros in rollen met een frisse salade.

Op BBQ-bakery.nl vind je twee leuke recepten voor gyros van het spit. Eén snellere en eenvoudige versie van kippendijen en één van procureur wat een traditionelere gyros is en ook langer duurt om te bereiden.

Als je de moeite neemt om zo iets lekkers te maken, probeer dan ook eens om zelf pita broodjes te maken. En dan niet die kleine ronde shoarma broodjes maar Griekse pita om de gyros in te rollen. Geloof me, het is écht de moeite waard!

Je kunt dit recept prima maken terwijl het vlees aan het spit draait. Het heeft een uurtje nodig om te rijzen, maar verder gaat het vrij snel. De oregano kun je eventueel ook weglaten.

Bij het uitrollen gebruik je beter geen bloem, daarmee maak je het deeg alleen maar droger. Gebruik dus liever wat olijfolie op je aanrecht en vet de deegroller in met wat olie, dat is ook nog eens goed voor het hout 😉

Is de gyros klaar? Rol het gesneden vlees met wat Griekse salade of coleslaw in deze pita’s en klaar ben je. Kook je voor een grote groep? Dan kun je dit recept gerust verdubbelen of verdrievoudigen als je wilt.

Griekse pita

Griekse pita

Esther Noorman
Deze fantastische pita's zijn perfect om die heerlijke Griekse gyros in te rollen. Je maakt ze heel makkelijk zelf en geloof me, het is het waard! Met dit recept maak je 8 pita's van zo'n 15-20cm groot.
Voorbereidingstijd 1 uur 30 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Porties 8 pita's

Equipment

  • mixer met deeghaken koekenpan

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 300 gra water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano optioneel
  • 1 theelepel zeezout

Instructies
 

  • Doe de bloem in een grote kom en voeg de gist, water, olie en oregano toe en kneed tot een soepel deeg in zo'n 7-10 minuten.
  • Laat het deeg nu een uur onder een vochtige doek rijzen tot bijna verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in 8 porties en draai er bolletjes van en smeer een druppeltje olijfolie over de bovenkant tegen het plakken. Laat deze nog eens 15 minuten rusten.
  • Met een deegroller rol je de bollen uit tot een paar millimeter dun. Gebruik wat olijfolie op je aanrecht en/of deegroller tegen het plakken. Gebruik liever geen bloem.
  • Bak in een droge pan de pita's gaar in zo'n 2 minuten per kant tot ze beginnen te verkleuren.
  • Vul je pita met je gyros en eet smakelijk!
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




%d bloggers liken dit: