
Hamburgerbroodjes van brioche
Meestal gaat alle aandacht uit naar de burger of de toppings, maar de fundering van elke hamburger is het broodje. Een goed broodje voegt wat toe aan de burger en is niet alleen een handig eetmechanisme.
Deze brioche broodjes hebben veel smaak want je voegt melk en boter toe. Het deeg voelt dan ook super zacht aan, en als je het goed laat rijzen krijg je een lekker licht en luchtig broodje.
Je kunt van dit recept 8 broodjes maken. Elk bolletje deeg maak je dan ongeveer 95 gram voordat je het laat rijzen. Leg het deeg op en plekje in je huis waar het warm is, maar zet het niet op de radiator. Dan droogt het teveel uit.
Je kunt natuurlijk ook de toppings weglaten of vervangen voor iets anders. Denk vooral aan hoe jouw broodje bijdraagt aan jouw burger. In dit geval maakte ik een union burger, dus gefrituurde uitjes paste er goed bij. Wil je echt een showstopper, kun je zelfs wat kleurstof toeveoegen. Gebruik dan een natuurlijke kleurstof of gel, want daar hoef je maar weinig van te gebruiken en heeft dus minder invloed op de smaak.

Brioche hamburgerbroodjes
Esther NoormanIngrediënten
- 500 gram bloem
- 300 ml melk
- 1 theelepel zout
- 1 zakje droge gist
- 1 eetlepel suiker
- 75 gram boter
- 1 ei
- 1 eetlepel sesamzaadjes optioneel
- 1 eetlepel gefrituurde uitjes optioneel
Instructies
- Verwarm de melk tot lauw warm en voeg de suiker en gist eraan toe. Laat dit 5 minuutjes staan om de gist te activeren.
- Doe de bloem in een kom van een mixer met deeghaak en voeg een theelepel zout toe
- Begin met mixen en voeg geleidelijk de melk toe. Doe de boter erbij, maar deze moet wel zacht zijn. Je kunt het eventueel smelten in de melk.
- Kneed zo'n minuten tot het deeg mooi zacht is. Laat dit 2 uur rijzen onder een vochtige doek op kamertemperatuur.
- Het deeg is nu ongeveer verdubbeld in omvang. Verdeel het in 8 bolletje van zo'n 90-95 gram. Maak mooie strakke bolletjes en laat het opnieuw 1 uur rijzen onder een vochtige doek.
- Verwarm ondertussen de oven of BBQ voor op 220 graden.
- Klop het ei los met een scheutje water of melk en smeer de bollen hiermee in. Strooi dan nog de sesam en uitjes erover en bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en licht bruin. Echt bruin worden ze niet, dus laat ze er niet te lang in staan.
- Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Eet smakelijk!