Hamburgerbroodjes van brioche

Hamburgerbroodjes van brioche

Meestal gaat alle aandacht uit naar de burger of de toppings, maar de fundering van elke hamburger is het broodje. Een goed broodje voegt wat toe aan de burger en is niet alleen een handig eetmechanisme.

Deze brioche broodjes hebben veel smaak want je voegt melk en boter toe. Het deeg voelt dan ook super zacht aan, en als je het goed laat rijzen krijg je een lekker licht en luchtig broodje.

Je kunt van dit recept 8 broodjes maken. Elk bolletje deeg maak je dan ongeveer 95 gram voordat je het laat rijzen. Leg het deeg op en plekje in je huis waar het warm is, maar zet het niet op de radiator. Dan droogt het teveel uit.

Je kunt natuurlijk ook de toppings weglaten of vervangen voor iets anders. Denk vooral aan hoe jouw broodje bijdraagt aan jouw burger. In dit geval maakte ik een union burger, dus gefrituurde uitjes paste er goed bij. Wil je echt een showstopper, kun je zelfs wat kleurstof toeveoegen. Gebruik dan een natuurlijke kleurstof of gel, want daar hoef je maar weinig van te gebruiken en heeft dus minder invloed op de smaak.

Hamburgerbroodjes van brioche

Brioche hamburgerbroodjes

Esther Noorman
Zelfgemaakte hamburgerbroodjes brengen je burgers naar een hoger niveau. Vaak zijn de standaard broodjes uit de supermarkt heel zacht en heb je binnen de korte keren een kleffe bedoeling in je handen.
Deze briochebroodjes zijn luchtig, maar ook stevig. Waardoor de vulling beter blijft zitten en je je burger veel makkelijker eet. Brioche heeft mijn voorkeur omdat het brood van zichzelf al veel smaak heeft doordat er melk en boter inzit. Beter wordt het gewoon niet. Ga jij vanaf nu je broodjes zelf maken?
Voorbereidingstijd 3 uur 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 3 uur 30 min
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Porties 8 broodjes
calorieën 320 kcal

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 75 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel sesamzaadjes optioneel
  • 1 eetlepel gefrituurde uitjes optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de melk tot lauw warm en voeg de suiker en gist eraan toe. Laat dit 5 minuutjes staan om de gist te activeren.
  • Doe de bloem in een kom van een mixer met deeghaak en voeg een theelepel zout toe
  • Begin met mixen en voeg geleidelijk de melk toe. Doe de boter erbij, maar deze moet wel zacht zijn. Je kunt het eventueel smelten in de melk.
  • Kneed zo'n minuten tot het deeg mooi zacht is. Laat dit 2 uur rijzen onder een vochtige doek op kamertemperatuur.
  • Het deeg is nu ongeveer verdubbeld in omvang. Verdeel het in 8 bolletje van zo'n 90-95 gram. Maak mooie strakke bolletjes en laat het opnieuw 1 uur rijzen onder een vochtige doek.
  • Verwarm ondertussen de oven of BBQ voor op 220 graden.
  • Klop het ei los met een scheutje water of melk en smeer de bollen hiermee in. Strooi dan nog de sesam en uitjes erover en bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en licht bruin. Echt bruin worden ze niet, dus laat ze er niet te lang in staan.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Eet smakelijk!

Notities

Rijzen
Rijzen kun je het beste doen op een warme plek. Dus een warm plekje in de keuken, maar voorkom dat je de kom op een radiator zet wantdan kan het weer te snel uitdrogen.
Toppings
Ik heb hier gekozen voor sesam en uitjes, maar je kunt van alles bedenken. Zoals zeewier, maanzaad of pompoenpitten. Go nut's! 😉
Trefwoord brioche, broodje, hamburger
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




%d bloggers liken dit: