
Italiaans vlechtbrood met olijven en zontomaatjes
Als je voor een grote groep BBQ’t is het fijn om alvast een hapje klaar te hebben staan. Tuurlijk kun je kiezen voor een stokbroodje kruidenboter, maar met dit Italiaanse brood met olijven en zontomaatjes maak je meteen een verpletterende indruk. Zéker als het nog lekker warm is, want er gaat niets boven vers gebakken brood!
De olijven en tomaatjes geven dit brood een typisch Italiaans tintje. Maar als je denkt, pffff dit hebben we in de jaren 90 toch al gehad? Sure… heb je gelijk in. Maar het is wel lekker. Dat gezegd hebbende, kun je de vulling aanpassen naar je eigen smaak. Houd wel rekening met de hoeveelheid en het vochtgehalte van de ingrediënten. Verse tomaatjes bevatten teveel vocht en maken het brood klef. Hieronder een paar ideeën voor varianten op dit brood.
- Brie en provençaalse kruiden
- Pesto
- Zaden en pitten
- Gebakken uitjes met gruyère

Italiaans brood van de BBQ
Esther NoormanEquipment
- Mixer met deeghaken
- Pizzasteen
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 220 ml lauw water iets minder dan handwarm
- 1 zakje droge gist 7 gram
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 6 zontomaatjes
- 4 eetlepels zwarte olijven
Instructies
- Meng bloem, gist, suiker en zout in een kom. Leg het gist niet direct op het zout, dat kan de werking van het gist negatief beïnvloeden.
- Begin te mixen met de deeghaken en voeg geleidelijk het water en olijfolie toe. Misschien heb je juist meer of minder water nodig, dus let vooral op de consistentie. Het deeg is goed als het nét loskomt van de kom. Blijft het plakken, voeg je wat meer bloem toe. Stuitert het door de kom, heb je wat meer water nodig.
- Kneed zn 15 minuten lang en laat het 2 uur op kamertemperatuur rijzen onder een vochtige theedoek of in een deegkrat.
- Hak de olijven en tomaatjes grof. Verdeel het deeg in 3 porties en kneed de olijven en tomaatjes erdoor. Maak 3 lange strengen en leg deze op een bakpapiertje, kruislings over elkaar heen. Maak een vlecht en stop de punten onder de uiteinden zodat het brood overal even dik wordt.
- Laat dit nog 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Stook de BBQ indirect op tot 200 graden met een pizzasteen.
- Leg het brood met bakpapier op de pizzasteen en bak 35-45 minuten. Test na 35 minuten door op de onderkant van het brood te kloppen met je vuist, als het hol klinkt is je brood goed.