Mac 'n cheese bitterballen

Mac 'n cheese bitterballen

Deze Mac ‘n cheese bitterballen zijn ontstaan in een zoektocht naar bijgerechten die goed passen bij de sterke smaken. Ik maakte onlangs deze runderspareribs en kwam steeds op mac ‘n cheese uit maar als je met je handen eet wil je niet moeten overschakelen naar bestek, DUS de frituur in ermee!

Je kookt de macaroni eerst beetgaar, maar niet helemaal door-en-door omdat het nog iets gaart tijdens het afkoelen. Tussendoor maak je de kaassaus op basis van een roux met boter en bloem. Zorg dat de bloem wel gaar is gebakken in de boter. Dit duurt een paar minuten en merk je doordat het een beetje naar koekjesdeeg begint te ruiken. Dan voeg je geleidelijk de melk toe en roer je het met een garde tot een gebonden saus.

Dan voeg je de kazen en kruiden toe en laat je het helemaal afkoelen. Nadat je de ballen het gevormd en door de bloem, ei en panko hebt gerold kun je de bitterballen prima in de koelkast bewaren. Ze stijven dan een beetje op, wat eigenlijk nog beter is. Het frituren doe je op 180 graden in 6 minuten of 6 minuten in de airfryer.

Mac 'n cheese bitterballen

Mac 'n cheese bitterballen

Esther Noorman
In amerika wordt mac 'n cheese veel bij BBQ ribs geserveerd. Deze bitterballen zijn dan ideaal omdat je toch al lekker met je handen eet, dus kun je helemaal all-in gaan.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 6 min
Totale tijd 1 uur 6 min
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Porties 4 personen

Equipment

  • Frituur
  • Ijsschep (optioneel)
  • Garde

Ingrediënten
  

  • 200 gram macaroni
  • 50 gram geraspte goudse kaas
  • 50 gram geraspte gruyere
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 250 ml melk
  • 25 gram bloem
  • 25 gram roomboter
  • 1 theelepel paprikapoeder (mild)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Peper en zout
  • 1 ei
  • Panko
  • Bloem

Instructies
 

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar en giet af.
  • Maak ondertussen een roux door de boter in een steelpan te smelten en vervolgens de bloem toe te voegen. Bak al roerend tot het naar koekjesdeeg ruikt en voeg geleidelijk de melk toe en roer met een garde tot het dikker wordt.
  • Voeg de kazen, paprika- en knoflookpoeder toe en meng tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout en meng de macaroni erdoor en laat helemaal afkoelen.
  • Zet 3 borden klaar, één voor de panko, één voor de bloem en één voor het ei dat je met een klein scheutje water los klopt.
  • Rol van de afgekoelde macaroni gelijke balletjes, met een ijsschep gaat dit snel en makkelijk en hebben ze dezelfde maat. Rol ze dan achtereenvolgens door de bloem, het ei en als laatste de panko.
  • Frituur de balletjes tot goudbruin in ongeveer 6 minuten. Misschien moet je ze tussendoor even keren als ze boven het oppervlak uitsteken. Ze kunnen ook in de airfryer voor 6 minuten.
  • Eet smakelijk!

Notities

Je kunt deze bitterballen helemaal voorbereiden en in de koelkast zetten tot gebruik. Ze stijven dan een beetje op en kunnen direct de frituur in als je ze nodig hebt.
Trefwoord bitterbal, mac 'n cheese, macaroni, snack
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: