De lekkerste Indische pindasaus voor bij sate ajam

Indische pindasaus

Naast stokbrood is pindasaus het poplulairste bijgerecht bij de hollandse BBQ. Eerlijk gezegd is het voor mij ook wel een grote favoriet. Maar dan wel deze authentieke Indische pindasaus.

Dit recept heb ik al jaren en is mijn go-to recept voor pindasaus. Er zit zoveel smaak aan en heeft precies de juiste grove structuur voor bij sate.

Er zitten een paar ingredienten in die je misschien niet kent, maar wel makkelijk verkrijgbaar zijn bij de grote supermarkt of toko. Zoals de santenblok, djeroek poeroet en boemboe voor pindasaus. Djeroek poeroet zijn de blaadjes met een hele frisse citrus geur en smaak die vaak gedroogd of ingevroren worden verkocht in de toko. Je kunt dit vervangen voor limoenzeste.

De lekkerste Indische pindasaus voor bij sate ajam

Indische pindasaus

Esther Noorman
Met dit recept maak je een heerlijke authentieke pindasaus voor bij een sate ajam. Iets anders kan natuurlijk ook, maar traditioneel is dit een saus voor bij kip sate.
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Gang Bijgerecht
Keuken indonesisch
Porties 10 personen

Equipment

  • wok

Ingrediënten
  

  • 200 gram boemboe voor pindasaus
  • 200 gram pindakaas
  • 50 gram suiker
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 1 cm santenblok (kokosconcentraat)
  • ¼ liter kraanwater
  • 50 gram gefrituurde uitjes
  • 4 bouillonblokjes (kleine vierkante blokjes van Maggi)
  • 1 limoen
  • 10 blaadjes djeroek poeroet / kaffir lime Optioneel! Eventueel vervangen voor de zeste van de limoen.

Instructies
 

  • Voeg de boemboe voor de pindasaus samen met de pindakaas, ketjap, suiker, specerijen, santenblok, bouillonblokjes, water en het sap van de limoen in een wok.
  • Heb je geen djeroek poeroet blaadjes, rasp dan de zeste van de limoen en voeg dit toe.
  • Maak de gefrituurde uitjes in een keukenmachine of vijzel tot een pasta en voeg toe aan de rest van de ingredienten.
  • Zet op een laag vuur en verwarm tot de suiker is gesmolten en je een gladde saus hebt.
  • Serveer lekker met sate ajam of een andere sate. Eet smakelijk!
Trefwoord ajam, indisch, kaassaus, kipsate, pinda, sate
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: