
Oostenrijkse spätzle met kaas (käse Spätzle)
Als je op wintersport bent geweest in Oostenrijk of Zwitserland, heb je waarschijnlijk wel eens Käse Spätzle op de menukaart zien staan. Je kunt het zien als de Oostenrijkse mac ’n cheese, maar dan zoveel beter! En het is sneller én makkelijker dan je denkt.
Spätzle zeef
Spätzle is vergelijkbaar met pasta, alleen maak je pasta met een hard deeg en spätzle maak je met een dik beslag dat je door een zeef of vergiet in een pan kokend water laat lopen. Je wacht tot de spätzle komt bovendrijven (wat heel snel al gebeurd) en haalt het met een schuimspaan uit het kokende water en klaar!
Ik vind zelf een gietijzeren skillet erg handig vanwege de dikke bodem, maar een aluminiumbak kan ook. Zeker als je een grote hoeveelheid wilt maken.
Welke kaas is er lekker bij?
Dan voeg je er geraspte kaas aan toen en laat dit smelten. In originele recepten wordt gebruik gemaakt van Emmentaler en Gruyere of een andere bergkaas. Dit geeft wel hele krachtige smaak, bijna kaasfondue-achtig. Als dit je ding is moet je vooral deze kazen inslaan. Ikzelf heb het liever iets minder sterk en heb daarom de Emmenthaler vervangen voor jong belegen Goudse kaas. De gruyere is super lekker erbij, maar je kunt bijvoorbeeld ook Appenzeller gebruiken of comté.
Gegratineerde Käse Spätzle

Spätzle met kaas
Esther NoormanEquipment
- Spätzle zeef of vergiet
- Eventueel een skillet
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 6 eieren
- 200 ml melk
- 150 gram geraspte (jong) belegen kaas
- 75 gram geraspte gruyere of andere bergkaas
- snufje nootmuskaat
- gefrituurde uitjes
Instructies
- Meng met een pollepel bloem, melk en eieren tot een dik beslag. Je hebt misschien wat meer melk nodig als de bloem erg droog is. In deze foto zie je de juiste structuur.
- Breng het beslag op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
- Rasp zo nodig de kazen en zet een kom en een schuimspaan klaar.
- Zet een grote pan met zout water op het vuur en zet hier de spätzlezeef op. Je kunt ook een vergiet gebruiken. Doe het beslag in het bakje bovenop, en beweeg de zeef van voren naar achter om het beslag door de zeef te duwen.Gebruik je een vergiet? Dan kun je met bijvoorbeeld een deegkrabber of soeplepel het beslag door de vergiet drukken.
- Het beslag valt in slierten in het water en is gaar als het komt bovendrijven. Dit gebeurd al na een paar seconden. Haal de gekookte spätzle met de schuimspaan uit het water en doe in de kom.
- Voeg de geraspte kaas toe aan de hete spätzle. Als je de spätzle wilt gratineren dan kun je wat kookvocht toevoegen zodat het niet te droog wordt. Anders is de spätzle nu klaar om geserveerd te word met wat gefrituurde uitjes erop.
- Wil je de spätzle bakken in de oven of de BBQ, moet deze op 220 graden staan en de BBQ indirect zijn opgestookt. Bak de spätzle in ongeveer 20 minuten tot het een goudbruin kleurtje krijgt
- Eet smakelijk!