
Teriyaki Chicken Wings
Wil je je BBQ goed beginnen met een lekkere snack? Dan zijn deze sticky teriyaki checken wings een perfecte start. Je bakt ze eerst krokant en maakt ze af met een zoete glaze van teriyaki en honing voor een finger lickin’ BBQ snack.
Het lijkt misschien vreemd om kippenvleugels met maizena te bestrooien, maar: “there is a methode behind the madness”! De maizena maakt de buitenkant super droog waardoor je een krokant velletje krijgt. Veel chicken wings krijgen een beetje rubberachtige ‘skin’ en daar houd ik totaal niet van.
Het idee kwam van een Chinees wokrecept waar de kipfilet eerst in maizena werd gehusseld. De kip bleef hierdoor onwijs mals en de woksaus werd meteen gebonden. Dus reden genoeg om dezelfde techniek hier te gebruiken en ja hoor, we hebben krokante kip van de BBQ.
Deze glaze maak je met teriyaki saus die je in balans brengt met soja, mirin en honing. De kip is niet heel zout, dus je kunt naar smaak de kip vooraf op smaak brengen met peper en zout of achteraf nog wat zout over de kip strooien.
Om kerntemperatuur is iets hoger dan misschien noodzakelijk is met kip. Maar omdat er een botje inzit vind ik het wel fijn als het vlees makkelijk loskomt van het bot. Daarom laat ik het iets langer liggen zodat het vlees lekker zacht en mals is. De maizena houdt de kip lekker mals, dus je hoeft niet bang te zijn dat het snel uitdroogt.
De glaze die je eventueel overhoudt kun je prima kort opwarmen en bij de wings serveren als dipsaus. Hiermee begin je je BBQ sowieso goed!

Sticky teriyaki chicken wings
Esther NoormanEquipment
- Kernthermometer
Ingrediënten
- 20 kippenvleugels
- 5 eetlepels teriyaki-saus
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 knoflookteen geperst
- 2 cm verse gember geraspt
- maizena
- peper & zout
- 1 eetlepel sesamzaadjes optioneel
Instructies
- Stook de BBQ indirect op tot 150 graden.
- Dep de kip droog met een stukje keukenpapier en strooi met peper en zout. Haal de kip door wat maizena (ongeveer 2 eetlepels is genoeg) zodat alle vleugels met een dun laagje zijn bedekt.
- Leg de wings op het rooster gedurende 30 minuten en draai halverwege om.
- Bereid ondertussen de glaze door teriyaki, honing, mirin, sojasaus, knoflook en gember te mengen tot een gladde saus. Proef of de saus mooi in balans is.
- Na ongeveer 30 minuten smeer je de wings in met de glaze. Laat 5 minuten liggen met de deksel dicht en herhaal. Na nogmaals 5 minuten zijn de wings klaar. Of check de kerntemperatuur, deze moet 75 graden zijn.
- Laat de wings kort afkoelen voor je ze serveert en bestrooi met sesamzaadjes.
- Eet smakelijk!