
Grilled Donuts Met Dulce De Leche Ijs
Desserts van de BBQ zijn soms lastig, zeker aan het einde van de BBQ, omdat je graag snel een nagerecht wilt neerzetten en niet nog een uur moet bakken. Dit dessert is snel, makkelijk en je hebt er nauwelijks ingrediënten voor nodig, je maakt zelfs je eigen dulce de leche ijs!
Je begint de dag ervoor met het ijs. Je kunt natuurlijk ook ijs kopen, maar dit is super makkelijk. Omdat de verhouding van slagroom en dulce de leche 2:1 is, maakt je ongeveer een liter roomijs.
Zelf Dulce de leche maken
De dulce de leche is kinderlijk eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is het gesloten blikje gecondenseerde melk 3 uur lang onder water te koken. En hoe simpel het ook is, er zijn 2 aandachtspuntjes. Nummer 1 is dat je het blikje volledig onder water houdt. Er bestaan verhalen over ontploffende blikjes door de bovendruk die ontstaat als het blikje half onder water staat. Of het waar is…. who know’s.
Het tweede punt is dat je het echt 3 uur de tijd geeft. Hoe langer je de melk in blik kookt, des te minder suikerkristallen. Dit is vooral prettig als je een voorraadje wilt aanleggen. Want als je één blikje kookt, kun je er net zo goed drie of vier koken. Het blijft namelijk maanden goed in de koelkast.
De donuts hebben maar kort nodig op de BBQ. Let goed op want door de suiker verbranden ze héél snel, 1 minuutje is voldoende. Of je gesuikerde of sugar glazed donuts gebruikt, maakt niet uit, je zou zelfs cake kunnen gebruiken. Als er maar geen glazuur op zit want dat gaat smelten. Door de donut ligt in te smeren met wat gesmolten boter drogen ze niet uit en krijg je een mooi laagje. Het enige wat je nog moet doen is een bolletje ijs scheppen en genieten!

Gegrilde donuts met Dulce de Leche ijs
Esther NoormanEquipment
- Barbeque
- Dutch oven
- Ijsschep
- Mixer
Ingrediënten
Dulce de Leche ijs
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 650 ml slagroom
- 1 theelepel vanille extract
Gegrilde donuts
- 4 stuks gesuikerde donuts (glazed kan ook)
- 1 eetlepel boter (gesmolten)
Instructies
- Zet het blikje gecondenseerde melk in een ruime pan en zet volledig onder water. Kook het blikje 3 uur en controleer tussendoor of het water niet teveel is gezakt. Voeg dan meer water toe.Je kunt makkelijk meerdere blikjes maken, want het blijft maanden goed in de koelkast. Zo heb je een prima voorraadje.
- Haal na 3 uur het blikje uit de pan en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
- Open het blikje en meng de dulce de leche in een kom met een scheutje slagroom (50 ml) om het wat zachter te maken.
- Klop 600 ml slagroom op tot stijve pieken en voeg de vanille toe.
- Meng de dulce de leche door de slagroom en doe het mengsel in een luchtdichte bak die in de vriezer kan. Doe de hele nacht in de vriezer, maar in ieder geval 6 uur.
- Stook intussen de bbq op voor direct grillen.
- Smelt de boter en smeer de donuts in met een dun laagje boter.
- Grill de donuts ongeveer een minuut per kant.
- Serveer met een bolletje van het ijs en geniet ervan!