Vegetarische pizza Verdura

Pizza bianca verdura

Pizza bianca heeft standaard geen tomatensaus op de bodem, maar doorgaans kaas. In dit geval mozzarella en taleggio, welke zijn belegd met gegrilde groenten voor een heerlijke vegetarische pizza.

Pizza is ideaal om vegetarisch te maken en een balansdagje te doen van al het BBQ vlees 😉 De bodem is by default al vega, dus alleen met de toppings houd je rekening. En groenten en pizza zijn beste maatjes. Vaak mis ik toch iets van vlees of vis bij een vega maaltijd, maar bij pizza eigenlijk nooit.

Het pizzadeeg kun je maken met gist of zuurdesem. Zuurdesem geeft een hele lichte en iets knapperigere korst, maar daar moet je wel een zuurdesemstarter voor hebben. Met gistdeeg krijg je minstens zo goede bodem, zeker als je deze wat langer in de koelkast laat fermenteren.

Natuurlijk kun je eindeloos varieren met de toppings. Vervang bijvoorbeeld de taleggio voor zachte geitenkaas of een pittige gorgonzola. Je kunt zelfs kiezen om toch een tomatensaus te gebruiken, alleen is het dan geen pizza bianca meer. Is dat erg? Nee natuurlijk niet, doe wat je lekker vindt.

Ook qua groenten kun je veel doen. Denk aan lekkere paddenstoelen in de herfst, of juist witte asperges, radicchio is ook een spannende topping om te gebruiken. Wat spinazie is ook heerlijk als je dat vooraf bakt en even in een vergiet laat uitlekken.

Vegetarische pizza Verdura

Pizza bianca verdura

Esther Noorman
Dit is een heerlijke vegetarische pizza bianca belegd met mozzarella en taleggio en gegrilde groenten zoals courgette, asperges en tomaatjes. Rasp wat citroen over de bodem voor een extra frisse smaak en je hebt een fantastische pizza!
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Pizzasteen
  • pizzaschep

Ingrediënten
  

  • 1 courgette
  • 1 schaaltje groene asperge tips
  • 1 handje kleine tomaatjes
  • 2 bollen mozzarella
  • 150 gram taleggio
  • 1 citroen
  • 4 bollen pizzadeeg
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de courgette in dunne lange plakken. Een mandoline of kaasschaaf is erg handig. Grill de courgette en aspergetips op de BBQ of in een grillpan met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Scheur de mozzarella in grove stukken en taleggio in plakjes zodat je een ¼ per pizza kan gebruiken.
  • Stretch het deeg uit tot een pizzabodem van zo'n 30cm in diameter.
  • Beleg de bodem met een halve bol mozzarella en ¼ van de taleggio. Leg daar wat plakken gegrilde courgette en wat aspergetips op en maak af met wat halve tomaatjes.
  • Bak de pizza op de kamado, pizzaoven of oven tot de korst goed gaar is. Rasp indien gewenst vlak voor het serveren wat citroenschil over de pizza.
  • Eet smakelijk!

Notities

Je kunt heel goed varieren met de toppings. Wat artisjokken zijn heerlijk, wat rucola, spinazie, paprika. Voel je ook vrij om met de kazen te wisselen. Geitenkaas zou bijvoorbeeld ook goed passen hierbij.
Trefwoord pizza, vegetarisch
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: