
Pizza Fichi (verse vijgen en prosciutto)
De herfst is in volle gang en ik ben gek op seizoensproducten. Dus toen ik deze verse vijgen zag, kreeg ik meteen zin om zelfgemaakte pizza te maken met zuurdesembodem.
Deze maand november gaf ik me op voor de #swiepswoepswap, een Instagram challange waarbij je wordt gekoppeld aan een andere foodbloger om een recept te swappen en er een eigen draai aan te geven.
Ik werd gekoppeld aan @Markookten ik zag een leuke lunch wrap met verse vijgen. Ook zag ik vaak blauwe kaas voorbij komen en besloot ik hier prosciutto bij te doen en wat knapperige walnoten. Ik begon met een pizza bianca met mozzarella en een klein beetje blauwe kaas, en het echte beleggen doe je pas na het bakken; Dan krijg je het mooiste frisse resultaat.
De bodem maakte ik met zuurdesem en de Nuvola bloem van Caputo. Deze kun je vinden bij Pizzawinkel en is perfect voor een hogere hydratatie. Ik gebruikte hier 67% water op het deeg en kreeg een heerlijk zacht en soepel deeg. Ik werkte ook voor het eerste met een bulkrijs, wat ik ook zeker meer ga testen!

Pizza Fichi

Ingrediënten
- 1 bol pizzadeeg van zo'n 250 gram
- ½ bol mozzarella
- 1 verse vijg
- 20 gram blauwe kaas (bijvoorbeeld Fourme d'Ambert of gorgonzola)
- 20 gram marscarpone
- 2-3 plakken prosciutto
- 4-5 walnoten
Instructies
- Voor het deeg volg je het recept voor gewoon pizzadeeg met droge gist of zuurdesempizzadeeg.
- Leg ruim voldoende semolina op je werkbank om de deegbol uit de drukken tot zo'n 30cm diameter.
- Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit over de pizzabodem.
- Bak de pizza in 60-70 seconden op zo'n 450 graden in de pizzaoven of zo'n 6 minuten op de BBQ (met pizzasteen) op 350 graden.
- Snijd de vijg in plakjes, verkruimel de blauwe kaas en de walnoten en scheur de plakken prosciutto en verdeel dit over de pizza. Als laatste lepel je wat marscarpone over de pizza.
- Eet smakelijk!