Pizza met prosciutto en mascarpone

Pizza met prosciutto en mascarpone

Dit is met afstand mijn favoriete pizza topping. Prociutto of Parmaham op een pizza heb je vast al eens gezien, maar met mascarpone hebben nog weinig mensen geprobeerd. Juist door het koud op de pizza te leggen geeft het een heerlijk verfrissend effect.

Zoals altijd kun je voor de pizzabodem kiezen uit 2 bodems van bbq-bakery, namelijk een gewoon gistdeeg of een deeg op basis van zuurdesem. Hiernaast op de foto zie je het zuurdesemdeeg. Dat is heel geschikt voor een langere fermentatie en geeft en super lichte pizza. Het smaakverschil is heel subtiel, dus denk niet dat een gistdeeg niet lekker gaat worden.

Wat deze pizza zo lekker maakt is die warme, knapperige bodem en de frisse pizzatoppings. De mascarpone leg je er koud op en geeft een verkoelend effect, want de prosciutto is natuurlijk vrij zout. Echt waar, dit is zo’n goede combinatie! 

Er zijn veel meer vleeswaren die je hier kunt gebruiken, zoals een lekkere hollandse ham of een bresaola, wat een gedroogde rundervleeswaren is uit italië. Dat past hier ook heel goed. Of misschien zelfs een truffelsalami. Hoe dan ook, met de romige mascarpone krijg je sowieso een heerlijke luxe pizza.

Om de pizza af te maken strooi ik er graag wat verse rucola over en wat parmezaansnippers en uiteraard wat lekkere olijfolie voor extra smaak.

Pizza prosciutto en mascarpone

Pizza prosciutto en mascarpone

Esther Noorman
Een traditionele pizza met prosciutto, mascarpone, rucola en parmezaanse kaas.
Totale tijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, mediteraans
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel mascarpone
  • 1 bol pizzadeeg van zo'n 250 gram
  • 3 eetlepels simpele pizzasaus recept vind je op deze site.
  • 75 gram prosciutto in plakken
  • 1 flinke eetlepel mascarpone
  • 1 handje verse rucola
  • 1 handje parmezaanse kaassnippers

Instructies
 

  • Voor het deeg volg je het recept voor gewoon pizzadeeg met droge gist of zuurdesempizzadeeg.
  • Leg ruim voldoende semolina op je werkbank om de deegbol uit de drukken tot zo'n 30cm diameter.
  • Doe 3-4 eetlepels simpele pizzasaus op het deeg en wrijf gelijkmatig uit met de achterkant van je eetlepel. Bak de pizza in 60-70 seconden op zo'n 450 graden in de pizzaoven of zo'n 6 minuten op de BBQ (met pizzaspeen) op 350 graden
  • Maak rozetten van de prosciutto en beleg de pizza hiermee met een flinke lepel mascarpone in het midden. Maak af met een handje rucola en wat parmezaansnippers.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord mascarpone, napolitaanse pizza, pizza, prosciutto
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




%d bloggers liken dit: