
Simpele pizzasaus
Als je de moeite gaat nemen om zelf pizzadeeg te maken, zou het zonde zijn om de tomatensaus niet ook zelf te maken. Want het is super simpel en geeft je zelfgemaakte pizza net dat beetje extra. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en bent met een minuutje al klaar.
Welke tomaten zijn het best voor pizzasaus?
Deze vraag stelt menig beginnend pizzabakker zichzelf, en er is eigenlijk maar één antwoord: San Marzano tomaten. Dit italiaanse tomatenras is ideaal voor op pizza’s. In deze blog vind je een vergelijking tussen een blik goedkope tomaten en San Marzano’s. Lees het door en maak zelf je keuze.
Er zijn diverse recepten te vinden waar bijvoorbeeld ui, kaas, basilicum en/of knoflook wordt toegevoegd, maar ik vind het zelf niets toevoegen. De pure smaak van tomaten geeft een mooi zuurtje, en dat maskeer je juist als je er teveel aan toevoegt. Goed excuus om het simpel te houden!
Er zijn diverse recepten te vinden waar bijvoorbeeld ui, kaas, basilicum en/of knoflook wordt toegevoegd, maar ik vind het zelf niets toevoegen. De pure smaak van tomaten geeft een mooi zuurtje, en dat maskeer je juist als je er teveel aan toevoegt. Goed excuus om het simpel te houden!
Dus, mooie San Marzano tomaten uit blik, peper, zout en wat gedroogde oregano. En dat is het eigenlijk wel. Dit mix je tot een gladde saus met een staafmixer en je bent ‘good to go’.
Deze saus laat zich prima invriezen, dus je kunt heel makkelijk een voorraadje aanleggen. Vries de saus in zakjes in die je plat in de vriezer legt, dan zijn ze snel ontdooid en nemen ze weinig ruimte in beslag.
Met één blik tomaten kun je vier pizza’s van 30 cm bedekken. En per pizza gebruik je één volle soeplepel. Als je dat weet, kun je de inhoud van de zakjes bepalen. Ik doe genoeg voor vier pizza’s in een zakje, dus vier soeplepels saus.
Verwarm de saus niet als je hem ontdooit, het hoeft ook niet te koken. Dan verlies je de zure smaak van de tomaten. Haal het zakje saus uit de vriezer zodra je het pizzadeeg op kamertemperatuur laat rijzen. Dan komt het helemaal goed!

Simpele pizzasaus
Esther NoormanPizzasaus is een ondergewaardeerd element van het pizza maken. Er gaat veel aandacht naar het deeg en de toppings, maar de saus blijft vaak achter. Terwijl de saus de pizza als het ware draagt. Gelukkig doe je het al snel goed met deze simpele tomatensaus.
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 5 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 pizza's
calorieën 8 kcal
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
- 1 blik San Marzano tomaten
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- ½ theelepel zeezout
- ½ theelepel zwarte peper
Instructies
- Voeg alle ingrediënten samen in een kom en pureer glad.
Notities
Dit recept is makkelijk in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen.
Je kunt ook andere tomaten gebruiken dan San Marzano, echter hebben deze italiaanse tomaten minder vocht en maken je pizzabodem dus minder snel nat.
Trefwoord pizza, pizzasaus, saus, tomatensaus
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp