Pizza's bakken op de kamado bbq

Pizza bakken op de Kamado

Een kamado BBQ kan met gemak naar de 350 graden of hoger. En 350 graden is een beetje het minimum om goed pizza’s te kunnen bakken. Maar wat je mist, is de bovenhitte die je in een pizzaoven wel hebt. Daarin wordt door de ronde vorm, de vlammen over de pizza gestuurd, waardoor je pizza aan twee kanten bakt en dus in 60 seconden klaar is. Op de kamado is het dus niet heel handig om hoger dan 350 graden te gaan, omdat de bodem snel verbrandt.

Het ontbreken van bovenhitte zorgt ervoor dat je pizza simpelweg langer moet bakken en dus meer vocht verliest. Daarom doe je er goed aan om met een iets hogere hydratatie te werken van je deeg dan normaal. Dit druk je uit in percentages en in dit recept lees je alles over pizzadeeg op de kamado. Een deeg met hydratatie van zo’n 63% werkt makkelijk als je niet super ervaren bent. Heb je het werken met deeg al goed in de vingers, dan kun je richting de 65% gaan en zelfs ophogen tot 72%.

Opbouwen van de kamado
Om de ontbrekede bovewarmte een beetje te compenseren kun je de opbouw van je kamado een beetje aanpassen. Het enige dat je anders hoeft te doen is het houtskool tegen de rand op te laten lopen. Hierdoor begeleid je het vuur naar boden met wordt de rand mooi bruin. Dit houtskool van BestCharcoal wordt specifiek heel heet en is daarom zeer geschikt voor pizza’s bakken.

De juiste temperatuur

Pizza’s branden heel snel aan op de Kamado BBQ. De temperatuur wordt dan te hoog waardoor de pizzasteen oververhit en de bovenkant niet bakt en de onderkant verbrandt. Meestal gebeurd dit al na een pizza of twee/drie. Je kunt dit voorkomen door de temperatuur rond de 350 graden houden. Veel omgevingsthermometers gaan echter maar tot 300 graden, dus een infrarood thermometer is ideaal om te gebruiken.

Dikke pizzasteen

Er zijn verschilllende pizzastenen op de markt, waarin materiaal en dikte de belangrijkste verschillen zijn. Voor een kamado gebruik je het beste een dikke steen van 3-5cm dik. Dunner, zijn ze geschikt voor een oven die tot 250-270 graden gaat. Op hoge temperaturen zullen deze stenen uiteindelijk barsten. Je hebt nog dikkere pizzastenen en die noemen ze in Italie “Biscotto”. Deze stenen worden in bijna alle pizzaovens verwerkt als vloer en kunnen extreme hitte goed verdragen. Als je een echte Biscotto op de kop weet te tikken dan kun je je kamado zelfs opstoken tot 400 graden. Je pizza is dan in 4-6 minuten klaar.

Dunne pizzabodem

Daarnaast is de dikte van de pizza zelf ook belangrijk. De meeste recepten gaan uit van 200gram per bol en om een beetje normaal formaat pizza te krijgen stretchen mensen ze uit tot vlisjes. Maak je een flinterdunne bodem dan zal deze ook sneller verbranden. Maak eerder je deegbollen iets groter, van ongeveer 240-250 gram en houd de bodem iets dikker. Je hebt nog steeds een dunne bodem, maar het brandt minder snel aan en wordt niet zo snel slap van de toppings.

BBQ set up voor pizza
Pizzaschep
Als laatste heb je een fijne schep nodig om de pizza te verplaatsen van aanrecht naar de pizzasteen. Eén met een lang handvat is prettig omdat je erg makkelijk je handen brand. Ook een dunne schep is fijn zodat je weinig hoogteverschil hebt bij het overbrengen. Ikzelf vind deze van Smokin’ Flavours erg prettig omdat hij stevig is en een fijne lengte heeft.

Pizza tools voor de kamado BBQ

Pizza's bakken op de kamado BBQ

Esther Noorman
Pizza's kun je bakken in de pizzaoven, gewone oven en op de BBQ. Dit recept legt je precies uit hoe je de beste pizza's van de Kamado BBQ haalt. Met deze 3 handige tips is succes verzekerd.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

 • Pizzasteen
 • pizzaschep
 • Kamado BBQ

Ingrediënten
  

 • 4 bollen pizzadeeg
 • 4 soeplepels simpele pizzasaus
 • toppings naar keuze

Instructies
 

 • Bouw de BBQ op door het basket goed vol te doen met houtskool en leg wat grotere stukken langs de rand omhoog, om vlammen naar boven te begeleiden.
 • Ga voor een indirecte set up en zet de pizzasteen op het rooster. Zorg dat er ruimte zit tussen de plate setters en de pizzasteen door bijvoorbeeld 4 grote bouten ertussen te leggen (tip van @kamadobjorn). Zo geleid de lucht er mooi onderdoor en brand de bodem niet aan.
 • Zet de onderste schuif helemaal open en haal de precision top er helemaal vanaf of zet ten minste volledig open.
 • Steek de BBQ aan en verwarm tot 340-350 graden. Wordt de pizza heter dan 350 graden kun je beter de precision top er weer opdoen om terug te koelen.
 • Laat de pizzasteen 45 minuten opwarmen voordat je gaat bakken.
 • Stretch je pizza door een deegbol vanuit het midden met je vingers naar buiten te masseren. Is de plak ongeveer zo groot als je hand, dan kun je het voorzichtig op je vuisten nemen en stretc tot 30cm diameter. Je raakt de rand NIET aan, je duwt juist de lucht van het deeg richting de rand.
 • Breng met behulp van een pizzaschep de pizza over op de pizzasteen en sluit de deksel direct. Pas op, want er kunnen vlammen naar boven komen.
 • Bak de pizza in 4-6 minuten gaar.
Trefwoord BBQ, kamado bbq, pizza, pizza bakken
Facebook
Pinterest
Email
Print
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept