Ga terug
Recept voor zuurdesem pizzadeeg

Zuurdesem pizzadeeg

Esther Noorman
Ben je fan van zuurdesembrood? Dan moet je zeker eens proberen om pizzadeeg te maken met je desem. Het is een lang process, maar het levert je wel de aller aller lekkerste pizza's ooit op! De korst is lichter, krokanter en heeft bovenal meer smaak.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 3 d 3 uur
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 3 d 3 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 pizza's

Ingrediƫnten
  

  • 483 gram 00 pizzabloem
  • 270 gram water
  • 240 gram zuurdesemstarter
  • 17 gram zout
  • Semolina bloem voor het bewerken.

Instructies
 

  • Doe het water in een ruime mengkom en voeg de starter toe. Roer tot de starter is opgelost.
  • Voeg de bloem en hout zout toe en meng tot het net aan samenkomt maar begin nog niet met kneden. Laat dit een uur staan voor de autolyse. De bloem krijgt nu de tijd om water op te nemen en gluten te ontwikkelen.
  • Nu ga je kneden in 3 rondes van elke 5 minuten. Tussendoor laat je het deeg even 3 minuten rusten. Als het deeg terugveert als je erop drukt is het voldoende elastisch.
  • Bol het deeg op en leg in een ruime kom voor een bulkrijs. Laat dit zeker 3 uur op kamertemperatuur rijzen met een plastic zak om de kom of afgedekt met plasticfolie.
  • Na de bulkrijs verdeel je het deeg in 4 bollen van zo'n 250 gram. Bol deze strak op zodat er veel spanning op staat. Hierdoor krijg je mooie luchtige bollen.
  • Leg de bollen in een deegbak of in bijvoorbeeld tupperware bakjes. Zet ze in de koelkast gedurende minimaal 24 en maximaal 72 uur.
  • Op pizzadag haal je het deel 3,5 uur voordat je gaat bakken uit de koelkast. Zet het deeg op kamertemperatuur maar laat het nog wel afgedekt.
  • Strooi wat semolina bloem op je werkbank en haal een deegbol uit deegbak en leg in de semolina. Nu ga je het deeg met je vingertoppen van binnen naar buiten uitdrukken. De randen raak je nooit aan, omdat je anders de lucht eruit duwt. Als de deegschijf te groot wordt gebruik je je handpalmen. In deze video laat ik je zien hoe je dat doet.
  • Beleg je pizza met je favoriete topping.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord desem, levain, napolitaanse pizza, sourdough, zuurdesemdesem