Sate Lemak van buikspek
Esther Noorman
Er zijn duizenden soorten sate op de wereld. De welbekende sate ajam (kip), kambing (geit) maar ook sate lemak van varkensbuikspek. Overigens is dit geen sate babi, want dat wordt weer van bijvoorbeeld hamlappen gemaakt.
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 15 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken indonesisch
Sateprikkers
Stukje zilverfolie
- 400 gram buikspek zonder zwoerd
- 1 eetlepels satekruiden bijvoorbeeld Golden sate of Only goodness
- 2 eetlepels katjap manis
Snijd het buikspek in grote en gelijkmatige dobbelstenen (ongeveer 2x2 cm) en meng door de ketjap en satékruiden. Laat het buikspek afgedekt minimaal een uur marineren, maar een hele macht mag ook.
Gebruik je houten satéprikkers, week ze dan minimaal een uur in water.
Stook de BBQ op met 2 zones zodat je direct en indirect kunt koken. Ga hierbij voor zo'n 150 graden.
Rijg de dobbelsteken buikspek aan de satéprikkers, ongeveer 2 per persoon is voldoende.
Leg de saté eerst op het indirecte deel van de BBQ tot het zo'n 69 graden is vanbinnen. Dit duurt ongeveer en half uurtje.
Vouw ondertussen een strook zilverfolie tot een formaat dat je het onder de houten stokjes kunt leggen zodat ze niet verbranden.
Is het vlees de juiste temperatuur? Zet dan even alle schuiven open en grill de sate af boven direct vuur. Op het einde moet de kerntemperatuur 74-75 graden zijn. Blijf er wel bij, door de ketjap kan de marinade snel verbranden.
Serveer lekker met nasi goreng of een noodles/bami. Eet smakelijk!
Ik gebruikte voor dit recept de satekruiden van Onlygoodness. De Golden sate kruidenmix van Golden BBQ is ook enorm lekker. Let even op de verhouding kruiden versus ketjap die op de verpakking staat.
Trefwoord Buikspek, indisch, lemak, sate